Svi đaci u Srbiji od ponedeljka u klupama 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 22. novembra primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

On je rekao da je u četvrtak održana sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemijske situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

„Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite“, rekao je Pašić i objasnio da se neposredni model nastave neće primenjivati u školama u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn.

Dodaje da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere i naglašava da škola nije mesto transmisije virusa, ali da mere moraju da se poštuju.

Govoreći o raspustu, kaže da nije bilo još reči da li će raspust biti produžen ili pomeren i to će biti još jedna tema na sednici Kriznog štaba.

Naveo je da je mali broj kovid pozitivne dece u školama, to je oko 0,2 odsto od ukupne populacije.

„Imali smo 11 odeljenja koja su prešla na onlajn, 88 odeljenja se podelilo na grupe A i B i šest od tih podeljenih je prešlo na onlajn. To su mali procenti“, naveo je Pašić.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, od 8. do 18. novembra registovano je  2.505 obolelih đaka, uzrasta od 6 do 18 godina, što je 0,33odsto od ukupne populacije.
„U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 11 (0,03 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.  Ukupno je 88 (0,22 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i šest (0, 02 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari