Svi je imamo u kući: SZO upozorava da ova namirnica ubija 1,8 miliona ljudi godišnje 1Začini, fotografija: monticello on Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na jednu namirnicu koju svakodnevno koristimo, a čija prekomerna konzumacija može imati katastrofalne efekte na ljudsko zdravlje.

Reč je o soli, a SZO je ranije u svom izveštaju navela da je primarni zdravstveni efekat povezan sa ishranom visokim sadržajem natrijuma povišen krvni pritisak, povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka želuca, gojaznosti, osteoporoze, Menierove bolesti. i bolesti bubrega.

„Procenjuje se da je 1,89 miliona smrtnih slučajeva svake godine povezano s konzumiranjem previše natrijuma“, saopštila je SZO.

Natrijum, komponenta kuhinjske soli, igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i prenošenju nervnih impulsa u telu. Međutim, prekomeran unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska, glavnog faktora rizika za srčane bolesti i moždani udar, prenosi Oslobođenje.ba.

So tera telo da zadržava vodu

Visok nivo natrijuma podstiče telo da zadrži vodu kako bi uravnotežilo koncentraciju natrijuma u krvotoku. Ovaj povećani volumen krvi koji cirkuliše kroz krvotok stvara dodatni pritisak na arterijske zidove, što dovodi do povišenog krvnog pritiska.

Stalno povišen krvni pritisak može oštetiti arterije, povećavajući rizik od ateroskleroze, gde se nakupljaju masne naslage i ograničavaju protok krvi. To zauzvrat povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Koliko soli treba unositi dnevno?

Za odrasle, SZO preporučuje manje od 2000 mg natrijuma dnevno (nešto manje od pet grama soli dnevno, odnosno manje od kašičice). Za decu uzrasta od dve do 15 godina, SZO preporučuje manje doze nego za odrasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari