Posle završetka remonta na bloku B2 a nedelju dana ranije i na bloku B1, sada su u proizvodnji i na mreži elektroprivrednog sistema sva četri bloka Termoelektrana Kostolac. To su bile ujedno i pripreme za narednu zimsku sezonu.

-Uspešno smo priveli kraju remonte na blokovima B1 i B2 tako da su oba na mreži i uz maksimalno opterećenje rade, odnosno po zahtevu dispečerskog centra EPS-a, kaže Dragan Živić, direktor TE „Kostolac B“: -Svi planirani poslovi u ovom osvežavanju postrojenja urađeni su jer smo upravo plan popravki i usredsredili na one pozicije koje su se prethodnih meseci pokazale kao problematične. Očekivanja su da će stabilan rad biti do iduće godine, tačnije do marta kada će blok B1 ući u kapitalnu revitalizaciju, naglasio je Živić.

Kada se radi o blokovima Termoelektrane „Kostolac A“ takođe su od polovine jula oba na mreži elektroenergetskog sistema. -Remontni radovi na bloku „A2“ završeni su u predviđenom roku, tako da su od 15. jula oba bloka u TE „Kostolac A“ na mreži Elektroprivrede Srbije. Direktor ove elektrane, Radovan Bogdanović, konstatuje da su blokovi A1 i A2 spremni za predstojeći period: – Realizacijom plana remonta blokova i zajedničkih postrojenja u TE „Kostolac A“ stvoreni su uslovi da se i u narednom periodu ostvaruju planovi proizvodnje električne energije, kao i stabilna isporuka toplotne energije sa ovih blokova.

U toku remonta realizacija posla odvijala se bez većih poteškoća koje bi ugrozile rok i obim planiranih aktivnosti: – Sproveden je u potpunosti program standardnih remontnih aktivnosti, odnosno, revizija turboagregata, remont mlinskih postrojenja, sanacija vatrostalnog ozida i termičke izolacije, remont pumpi, armature i pomoćnih uređaja, revizija i ispitivanje elektropostrojenja i opreme, kao i revizija opreme za merenje regulaciju i upravljanje. Takođe izvršena je zamena dva gorionika ugljenog praha na K1 bloka A1, otvaranje turbine niskog pritiska i kontrola stanja metala na bloku A1, sanacija slabih mesta na ekonomajzeru bloka A2, adaptacija bager stanice bloka A2 za rad do realizacije projekta malovodnog transporta pepela i šljake u 2014. godini, rekao je Bogdanović. Procedura javnih nabavki je uslovila kašnjenje u određenim poslovima, ali i to će biti urađeno u najskorijem roku, naglasio je direktor Bogdanović: – Planirani posao koji nije urađen u ovom periodu je zamena regulatora napona, na trafou sopstvene potrošnje bloka A2, ali uradiće se posle remonta, do kraja avgusta, zbog kašnjenja u realizaciji javne nabavke. Ovo može uticati na pouzdanost ove pogonske jedinice do realizacije posla i ponovnog uključenja ovog transformatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari