Tabloid Alo poziva na linč Đilasa 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Koristeći krizu na severu Kosova, tabloid Alo je za neuspeh srpske politike okrivio ponovo lidera SSP Dragana Đilasa, ali i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića. U glavnom tekstu “Šiptarima pomažu Đilas i Hrvati” navodi da je “u toku sinhronizovana akcija u pokušaju rušenja Srbije”.

Sagovornici Danasa saglasni su da ova naslovnica predstavlja poziv na ubistva, odnosno otvoreno crtanje mete na čelo.

Zamenica predsednika Demokratske stranke, Dragana Rakić, ocenjuje za Danas da je Vučić zbog aktuelnih dešavanja na Kosovu doživeo potpuni debakl i izneverio čak i svoje najtvrđe pristalice. Prema njenim rečima, sad po starom, već oprobanom receptu, pokušava da za sve svoje neuspehe okrivi predstavnike opozicije, te je za očekivati da zbog toga i dodatno pojača represiju prema neistomišljenicima, “što jeste svojstveno svim diktatorskim režimima”.

– Ova naslovnica je posebno opasna ako se uzme u obzir način na koji je Vučić pretio Ćuruviji neposredno pre ubistva. Jednom rečju, ova naslovnica je upravo to – poziv na ubistvo. Demokratska stranka najoštrije osuđuje ove pozive na linč. Nedopustivi potezi režima i njihove propagande unose dodatne tenzije u društvo koje je na ivici kolapsa zbog korupcije i organizovanog kriminala koji vlada. Demokratskoj stranci je javni interes na prvom mestu. U ovom trenutku najviši javni interes jeste smena opasnog i katastrofalnog režima koji će se služiti sve brutalnijim sredstvima protiv opozicije i građana kako bi pokušao da produži svoju egzistenciju – zaključuje Rakić.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” ističe za naš list da smo, nažalost, svedoci da su te “nazovi novine ponovo prešle svaku granicu”.

– Ovakve naslove je besmisleno i komentarisati jer su to sve pozivi na linč uz konstantne laži, izmisljotine i nebulozne tekstove. To im se može jer su sutra kazne za takve stvari male, a pored toga nisu dužni da objavljuju te presude. Naravno da i te minimalne kazne plaćaju novcem građana Srbije jer se i finansiraju državnim novcem kroz oglašavanja i projekte. Sve novine tog tipa jednoga dana moraju biti ugašene, a odgovorna lica moraju krivično da odgovaraju zbog svih stvari koje su radili prethodnih godina i decenija i što su ljudima uništavali živote samo zato što se nisu slagali sa politikom ove vlasti – naglašava Veselinović.

Na naslovnoj strani tabloida Alo i u propratnom tekstu, mnogo je toga pogrešno, smatra profesor prava Bojan Pajtić.

– Teško je reći šta je na toj naslovnoj strani strašnije: vređanje čitavog jednog naroda nazivom “Šiptari”, huškanje na sukobe, otvaranje fronta prema Hrvatskoj (kao da nam je potrebno još frontova) ili crtanje mete na čelo jednom od lidera opozicije. Ovakvim napisi su crvena marama za svakog neuravnoteženog ekstremistu kojem se daje blagoslov da se obračuna sa Draganom Đilasom gde god da ga sretne. Bez ikakvog preterivanja, ovakvo “novinarstvo” ugrožava život tog čoveka – zaključuje Pajtić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Tabloid Alo poziva na linč Đilasa”

  1. Kada Vučić padne zbog Kosova kao i Milošević procesuirati sve ove urednike tabloida i medija sa nacionalnom frekvencijom!

  2. Vucicevo ludilo kljuca u ekspres loncu srpske sramote na kome ne postoji vise nijedan ventil, sve ce ovo da pukne zahvaljujuci njemu ali nikome nece zbog toga biti bolje. Odgovornost je na njemu.

  3. Koja beše to demokratska stranka,jel tobehu oni koje smo 2000 god. doveli na vlast da se obogate pa bi sada opet.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.