Takmičenje dodavanja referenci na Vikipediji od 15. januara do 5. februara 2022. 1Foto: EPA/BORIS ROESSLER

Vikimedija Srbije u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvuje u takmičenju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku #1Lib1Ref – jedan bibliotekar, jedna referenca.

Takmičenje počinje 15. januara i trajaće do 5. februara 2022. godine, a osim bibliotekara, moći će da joj se priključe svi zainteresovani pojedinci.

Vikimedija Srbije podseća u saopštenju za javnost da već duži niz godina uspešno učestvuje u kampanji, dok drugu godinu zaredom, u saradnji sa Zadužbinom Vikimedija uvodi novine u kampanju i organizuje je u vidu takmičenja za zemlje Srednje i Istočne Evrope.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje sa ciljem povećanja pouzdanosti podataka na Vikipediji, navodi se u saopštenju.

Prvobitno je organizovana zarad angažovanja bibliotekara, usled bogatstva literature kojom su svakodnevno okruženi, pa se zbog svog značaja proširila na urednike širom sveta.

Tokom učešća, urednici unose nove reference i izvore podataka u članke na Vikipediji i time doprinose povećanju njihove proverljivosti i pouzdanosti.

U prošloj godini učesnici kampanje su ostvarili sjajne rezultate i zauzeli prvo mesto na globalnom nivou sa 17.112 unetih referenci, čime su mnogostruko nadmašili druge učesnike i rezultate iz prethodnih godina, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari