Zbog nasilja na ulicama, spasilačke ekipe na Haitiju imaju teškoće da pruže pomoć žrtvama zemljotresa, rekao je visoki zvaničnik koji predvodi humanitarne napore američke vlade na tom karipskom ostrvu.

Pripadnici haićanske policije bili su prinuđeni juče da primene silu, te su bacali suzavac kako bi rasterali pljačkaše iz centra grada koji su zapalili nekoliko obližnjih prodavnica. „Dobili smo naređenje da ne pucamo u ljude bez preke potrebe“, izjavio je Pjer Rodžer, policijski zvaničnik priznajući da su ljudi očajni jer im nedostaju osnovna sredstva za život.

I američki ambasador na Haitiju Kenet Merter priznao je da „bezbednosna situacija nije savršena“ i najavio dolazak dodatnih 12.000 američkih vojnika kao podršku mirovnjacima UN i lokalnim bezbednosnim snagama.

Za obezbeđivanje humanitarne pomoći potrebna je sigurna okolina, izjavio je general-pukovnik američke južne komande Ken Kin. „Nameravamo da se pozabavimo pitanjem bezbednosti. Nasilni incidenti osujećuju naše napore da vladi Haitija pružimo podršku i odgovorimo na izazove sa kojima se ova država suočava“, rekao je Kin. On je, takođe, kazao da je oko hiljadu vojnika Sjedinjenih Država raspoređeno na Haitiju, dok još 3.000 pripadnika američke vojske pomoć ukazuje s brodova.

Nakon potresa destruktivnog zemljotresa prošle nedelje, odgovornost za održavanje reda i zakona pala je na 9.000 mirovnjaka UN i pripadnike međunarodne policije koji su i pre zemljotresa bili na Haitiju, mada su tokom potresa pretrpeli ogromne gubitke. Kin je rekao da američke snage sarađuju sa mirovnjacima UN, kao i da lokalna policija pomaže u uspostavljanju bezbednosti u zemlji. Potraga za preživelima u ruševinama juče je nastavljena, a strahuje se da bi ukupan broj žrtava mogao biti 100.000.

Predsednik SAD Barak Obama izdao je naređenje da se izvesni broj članova američkih vojnih rezervi angažuje na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu Haitija. Međutim, prema rečima dopisnika, američki lider se našao na udaru žestokih kritika ekstremne desnice zbog toga što su SAD, kako se navodi, na sebe preuzele preveliki deo tereta u vreme kada su njihovi izvori za inostranu pomoć već dovoljno iscrpljeni.

EU šalje 575 miliona dolara pomoći

Brisel – Države članice EU obećale su juče 575 miliona dolara pomoći žrtvama razornog zemljotresa na Haitiju. U saopštenju Evropske komisije navodi se da je novac namenjen za dugoročnu pomoć Haitiju, te da će EU uputiti 150 pripadnika policijskih snaga koji će biti zaduženi za bezbednost na ostrvu. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari