Rukovođeni željom da se ne zaborave posledice nedavnih poplava u opštini Sečanj, a naročito u mestu Jaša Tomić, rukovodioci JKP Vode Vojvodine i opštine Sečanj organizovali su u ovom mestu predstavljanje knjige Tamiške poplave Miloša Miloradovića koju je izdalo JKP Vode Vojvodine.

Rukovođeni željom da se ne zaborave posledice nedavnih poplava u opštini Sečanj, a naročito u mestu Jaša Tomić, rukovodioci JKP Vode Vojvodine i opštine Sečanj organizovali su u ovom mestu predstavljanje knjige Tamiške poplave Miloša Miloradovića koju je izdalo JKP Vode Vojvodine. Pored Miloša Miloradovića na promociji su govorili zamenik predsednika opštine Sečanj Dušica Karabenč i pomoćnik direktora za razvoj u JKP Vode Vojvodine dipl. inž. Janoš Mičkei.
Dosadašnja parcijalna izučavanja Tamiša obuhvataju pojedine njegove deonice, a u knjizi Tamiške poplave prvi put je prikazan Tamiš na celom svom toku od izvora do ušća i to od kompetentnog autora koji je u okviru svog bogatog radnog veka najviše bio angažovan na poslovima zaštite od voda u Vojvodini. Knjiga obuhvata period od skoro tri veka, preciznije od 1718. do 2005. godine, i navodi hidrotehničke radove na Tamišu i u neposrednom okruženju na zaštiti od poplava. Obrađeni su osnovni uzroci i uslovi formiranja poplavnih talasa. Pažnja je poklonjena uticaju ljudskih aktivnosti na promene vodnog režima Tamiša, prikazane su funkcije i tehničke karakteristike svih važnijih hidroobjekata koji značajnije utiču na režim velikih voda duž toka reke, naročito u pograničnom sektoru, a posebno je posvećena pažnja analizi najvažnijih poplavnih talasa, sprovođenju odbrane i dosadašnjim poplavama. Jedan od značajnih delova u knjizi je i predlog hitnih radova za povećanje stepena zaštite područja na deonici u pograničnom sektoru, kao i smernice za dugoročno rešavanje zaštite od poplava duž Tamiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari