Tanja Jovanović: Očekujem da buster doza Sinofarma zaštiti od omikron soja korona virusa 1Foto: Printscreen/YT/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović izjavila je danas da, pozivajući se na podatke iz istraživanja Sinofarmove vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, da posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, ako omikron soj dođe u Srbiju, oni koji su primili Sinofarm biti zaštićeni.

Jovanović jerekla da u Srbiji nije potvrđen omikron soj, kao i da nije potvrđeno ni prisustvo delta plus varijante korona virusa, ali i da „virusi ne poznaju granice“ i izvesno je da će, ako se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, doći i u Srbiju.

U vezi sa novom varijantom brinu posledice mutacija, kao i to da li će se nova varijanta virusa brže širiti i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku rekla je ona.

Ono što je posebno važno odnosi se na to da li su nam dovoljno pouzdani dijagnostički testovi, da li moramo da menjamo terapijske protokole i da li će nova varijanta virusa izbegavati imunološki odgovor stečen ili prirodnom infekcijom ili vakcinacijom“, ukazala je Jovanović.

Govoreći o sednici Kriznog štaba, rekla je da je medicinski deo štaba pripremio mere i da će se videti koji će od tih predloga biti razmatrani i usvojeni.

„Treba biti obazriv. Poštovanje onih osnovnih protivepidemijskih mera s jedne strane, a s druge strane bolja kontrola međunarodnog putovanja. Što se tiče školskog raspusta, tu ćemo čuti informacije i podatke vezane za epidemiju u školskim ustanovama, tako da ćemo na osnovu toga videti da li treba pomerati školski raspust ili ne“, navela je Jovanović.

Potpuno je sigurno, uverenma je Jovanović, da će postojati bolji nadzor nad putnicima koji dolaze iz rizičnih područja i zemalja u kojima je registrovana nova varijanta virusa i da očekuje da će biti donete pooštrene i rigoroznije mere vezane za kontrolu putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari