Tasovac i novinari oči u oči u parlamentu 1Foto: fonet

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje odlučili su na današnjem sastanku da ponovo pokrenu postupak izbora članova Saveta REM-a, na predlog nadležnog odbora Skupštine Vojvodine i udruženja izdavača elektronskih medija.

Predsednica tog tela Maja Gojković podsetila je da je Odbor u prethodnom skupštinskom sazivu glasao o dva kandidata Vladimiru Paroviću i Siniši Isakoviću, koje je predložio nadležni organ Skupštine Vojvodine, ali da tada nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova.
Osim toga, i Gordani Suši, članici Saveta REM-a, koja je zastupala izdavače elektronskih medija istekao je mandat marta ove godine, pa je i tu, kako je navela Gojkovićeva potrebno pokrenuti proces za izbor člana koji će je zameniti.

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje odlučeno je da se obavi novi razgovor sa 37 kandidata za članove Programskog saveta RTS-a. Budući da je od predstavljanja kandidata početkom ove godine prošlo više od šest meseci kandidati će biti pozvani da u roku od trideset dana ponovo podnesu neophodne potvrde da ne obavljaju javnu funkciju, o sukobu javnog interesa i da nisu osuđivani.
Predsednica Odbora Maja Gojković podsetila je da je to telo iz prethodnog saziva već obavilo razgovor sa 37 kandidata, koliko ih je ostalo zainteresovano za članstvo u Programskom savetu RTS, a da je obaveza Odbora da predloži trideset kandidata od kojih će RTS izabrati petnaest.

– Mislim da ne treba da započinjemo posao tako što će nam neko oboriti konkurs – rekla je Gojković.
Na predlog Nataše Mićić , Odbor za kulturu i informisanje na jednoj od narednih sednica razmatraće i novonastali sukob između udruženja novinara i ministra kulture Ivana Tasovca oko rezultata konkursa, budući da NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres tvrde da je Tasovac obesmislio medijske reforme. Od strana u sukobu biće zatraženo da dostave pismene izveštaje, nakon čega će biti zakazana sednica Odbora kojoj bi trebalo da prisustvuje i ministar kulture, ali i novinarska udruženja.

Da podsetimo, nakon što je Ministarstvo kulture objavilo rezultate konkursa iz oblasti javnog informisanja kojim su 348 projekta podržali sa više od 255 miliona dinara, bez novca su ostali projekti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Medija centra i NDNV-a. Naime, u devet slučajeva ministar je uočio „drastične nepravilnosti i nelogičnosti“, pa je predloge komisije preinačio.

Tako su predlozi NUNS-a, NDNV-a i Medija centra odbijeni, četiri projekta su dobila manje novca, a dva projekta portala „Seecult“ i „Pištaljke“ su dobila više od onoga što je komisija predložila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari