Tehničar multimedija - nov smer u Grafičko-medijskoj školi 1Foto: Grafičko-medijska škola

Tehničar multimedija je novo zanimanje za koje će od jeseni učenike školovati Grafičko-medijska škola u Beogradu. Uvođenjem novog obrazovnog profila ova škola nastavlja da podiže standarde, s obzirom da je i prethodno uveden smer tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje jedan od najpopularnijih u Srbiji.

Zbog toga će Grafičko-medijska škola za narednu školsku godinu upisati dva odeljenja tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, dok će 30 đaka moći da se školuje na novom smeru tehničar multimedija.

Prema rečima direktora Grafičko-medijske škole Miloša Bukumire, novi smer objediniće u sebi video-produkciju, snimanje, obradu video i zvučnih materijala, montiranje slika i fotografija, postprodukciju.

Takođe, đaci se osposobljavaju da kreiraju animacije i grafik, koji se objavljuje na internet stranicama i na različitim medijskim platformama.

Posle četiri godine, koliko traje školovanje, tehničari multimedija biće osposbljeni za širok spektar zanimanja – od kamermana, pomoćnika medijske produkcije, radio-montažera, TV montažera, tehničkog pomoćnika filmskog i televizijskog sinimatelja…

Osim opšteobrazovnih predmeta, učenici koji se budu opredelili za ovaj obrazovni profil imaće i niz stručnih predmeta, između ostalog, osnove elektrotehnike, osnove multimedije, multimedijalne komunikacije, veb dizajn, kompjutersku animaciju, audio i video tehnologije, studijsku i vanstudijsku tehniku, osnove kreiranja računarskih igara…

Pored pomenuta dva obrazovna profila, Grafičko-medijska škola tradicionalno školuje fotografe, tehničare grafičke dorade, tehničare štampe, tehničare za grafičku pripremu i tehničare za oblikovanje grafičkih proizvoda.

Zahvaljujući novinama, ulaganju u samu školu, podmlađenom kolektivu ova srednja škola iz godine u godinu postaje sve atraktivnija, o čemu svedoči i podatak da je donji prag za upis na nivou cele škola u poslednjih pet godine porastao za 20 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari