Temerinska deponija gori već šest dana 1Foto: N1

Požar na deponiji u Temerinu izbio je pre šest dana i još tinja. Gust dim kreće se u pravcu okolnih mesta. Opština Temerin juče je konačno počela rad na sanaciji potencijalno izuzetno opasnog požara. Aktivisti poručuju da je reakcija stigla prekasno.

Možda podseća na vulkan tik pred erupciju, možda je nekome prva asocijacija – Mordor.

To je ipak samo deponija u Temerinu, i to šest dana nakon što je požar zahvatio gotovo čitavu njenu površinu. Gust dim kreće se ka Temerinu i dalje, ka Novom Sadu.

Kako prenosi N1, i dalje izbijaju sporadični požari, gori godinama gomilan otpad različitog porekla, pa i životinjskog.

U oblaku dima je i nekoliko kamiona, jedan buldožer i radnici, bez zaštitne opreme, zgarište zasipaju šljunkom i zemljom. Na teren su stigli prekasno, priča nam lokalni aktivista.

„Svi mi koji smo prijavljivali oni naprosto kao da nisu reagovali. Mi smo zvali policiju, građani su dolazili nam kući jer je bila situacija u samom mestu Temerinu i u Starom Đurđevu i u Bačkom Jarku jedan dim je bio jak koji je gušio stanovništvo i svi su mislili da se to nešto blizu kuća zapalilo, međutim to je bila deponija. I mi smo zvali i policiju i druge nadležne službe i naprosto nije bilo prave reakcije, izostala je prava reakcija“, kaže Milenko Karlica iz Ekološke inicijative Temerin.

Iz opštinskih klupa poručuju da su im ruke bile vezane. Prvo, zbog lošeg vremena, a onda i zbog nedostatka mehanizacije. Kažu da su kamioni izašli na teren u subotu, aktivisti pak tvrde da su prve mašine na smetlištu videli tek u ponedeljak.

„Gori 3,7 hektara deponije, u atmosferu se puštaju izuzetno opasne kancerogene čestice, građani to udišu“, dodaje aktivista Nemanja Obradović.

Zbog toksičnog dima stanovnici okolnih kuća su se evakuisali. U štalama jednog gazdinstva, ugušila se stoka.

„Ova situacija je zahtevala i javni apel. Oni su morali da apeluju da građani ne izlaze napolje, da ako izlaze napolje nose masku, da zatvore prozore, da su u atmosferi sada kancerogene čestice, da se radi na otklanjanju i da se zaista ulože sve sredstva, ako opština nije imala tu mehanizaciju, ona je to mogla da traži ili od privrede ili od drugih gradova da prosto ova situacija se svede pod kontrolu“, smatra Nemanja Obradović.

Opština je za posao saniranja unajmila lokalnu firmu, aktivisti strahuju nedovoljno stručnu za opasan posao saniranja vatre i toksičnih gasova.

Predsednik opštine Temerin Mladen Zec nam je u telefonskom razgovoru rekao da je u toku opštinsko veće i da ćemo se čuti kasnije. Kasnije ipak, nije odgovorio na naš poziv.

Inače, iz JKP „Temerin“ ranije su poručili da se deponija, citiram, „samozapalila zbog nevremena i grmljavine“. Aktivisti pak uveravaju da je uzrok požara dugogodišnja nebriga i da je opštinsko smetiliše samo tokom 2021. gorelo osam puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari