Fudbaleri Partizana opravdali su rezultatom i igrom ulogu favorita u prvom odmeravanju snaga sa Politehnikom i sa velikih 2:1 (1:1), iz Temišvara još sinoć zakoračili u toliko željenu Ligu UEFA. Rumunski tim je pokazao „zube“ daleko poznatijem i uspešnijem gostu, ali je samo na mahove uspevao potvrdi renesansu klupskog fudbala naših komšija, jer su izabranici trenera Slaviše Jokanovića u ovom trenutku mnogo bolja ekipa.

Domaćin je odmah krenuo „po gol“, pa je prvih petnaestak minuta prošlo u njegovom organizovanom pritisku prema mreži Božovića, čije su intervencije sprečile Mageru i Lučina da donesu vođstvo svom agresivnom timu (11. minut). Crno-beli su izdržali ofanzivu gostiju, a onda ga napali, zbog čega je golman Politehnike morao da reaguje posle pokušaja Tošića (16.) i Bogunovića (25.). I taman kada je težište igre prebačeno na poilovinu Rumuna, Partizan je ponovo morao da krene sa centra. Bio je to mačsa tri poteza, jer je Pantilimon degažirao loptu do Abiduna, ovaj iz prve dijagonalom pronašao Georga Bukura, koji je pobegao Obradoviću i pored zakopanog Kneževića lobovao previše istrčalog Božovića (24.). To je bio, ispostavilo se, poslednji trzaj Politehnike do kraja prvog poluvremena, pošto je usledila serija opasnih udaraca Beograđana. Prvi je većpretvoren u izjednačenje. U Rumuniji obožavani Zoran Tošićje efektnim slobodnjakom, sa njegovih omiljenih 18 metara iskosa pogodio bliži ugao mreže i potvrdio sjajnu formu ove sezone (34.). Najidealnija šansa otišla je, međutim, u nepovrat. Moreira je prvo ostao nekažnjen za „intervenciju“ rukom u svom šesnaestercu (38.), a onda upropastio sjajnu asistenciju Tošića. Mogao je iskusni organizator igre jačim šutem ili driblingom sam da reši situaciju jedan na jedan sa rivalskim čuvarem mreže ili uposli Bogunovića, ali je samo pogodio Pantilimona (44.).

Prednost u kvalitetu, brzini i iskustvu, ipak, je naplaćena. „Parni valjak“ je u nastavku odmah ubacio „u treću brzinu“, pa je Politehnikina zadnja linija bila na konstantnim mukama. Posle Moreirinog šuta spasla ju je stativa (53.), ali je zato Miloš Bogunovićstvari postavio na svoje mesto. Dijara je povukao akciju, Žuka je mladog napadača (zamenio povređenog Bogunovića) izbacio oči u oči sa golmanom, a letos dovedeni igračpostigao svoj treći gol u Evropi. Imao je Partizan još (polu)prilika za ubedljiviju pobedu, ali se na kraju branio od očajničkih i stihijskih naleta domaćina i, istina uz mnogo nepotrebnih žutih kartona, odbranio. Za zasluženo slavlje i spokojniji revanš za dve nedelje u Beogradu.

Antiću loži

Utakmicu je iz svečane lože pratio i selektor Srbije Radomir Antić, čiji su dolazak atletskom stazom, u društvu čelnika Partizana, navijači crno-belih ispratili skandiranjem „Jedan je Mateja Kežman“, aludirajući na nepozivanje napadača PSŽ-a u nacionalni tim. Na tribinama je bio i trio „suvišnih“ igrača – povređeni Fejsa i Zaim, te „trećepozivac“ Maletić, a društvo im je pravio i nelicencirani Ćirković, fudbaler koji je klub iz Humske svojevremeno odveo u Ligu šampiona.

 

Ekscesi „grobara“, dobronamerni domaćini

Dve navijačke grupe, dve različite priče. Dok su pristalice Politehnike celog dana, na svakom koraku, iskazivlali dobrodošlicu gostima iz Beograda, koji su i pored bučnosti i često provokativnog ponašanja, mirno šetali gradom (pojedince su čak policajci vodili do prodavnica sa alkoholom!?), dotle su „grobari“ tražili kavgu. I izazvali je. Mimoilazeći se sa rumunskim navijačima, čiji je jedini „greh“ bio gestikuliranje rezultata 3:0 za Politehniku, dvojica beogradskih huligana napustila su svoj autobus, ušla u tuču sa brojnijim „rivalima“… I završili su bolnici, sa povredama glave. Drugi eksces pre meča desio se takođe u gradu, kada je grupa Partizanovih pristalica napala kamermana jedne lokalne televizije, organi reda priveli dvojicu izgrednika, a onda ih, na skandiranje „grobara“, pustili (!?). Dobronamernost i kulturu temišvarske publike potvrđuju i (kod nas nezamislive) ovacije protivničkim fudbalerima posle zagrevanja i transparent „Mi smo na vašem fudbalu odrasli, a naše prijateljstvo ćete danas čuti“.

 

Temišvar – Partizan 1:2 (1:1)

Strelci: Bukur 18. – Tošić34, Bogunović65.

Stadion: Dan Pantilisanu. Gledalaca: 20.000. Sudija: Zolt Sabo (Mađarska). Žuti kartoni: Bukur (Temišvar), Tošić, Bogunović, Knežević(Partizan).

Temišvar: Pantilimon, Badoi (od 54. Stanču), Lučin, Sretenović, Milhazes, Abidun, Aleksa, Magera, Karamjan (od 83. Bordeli), Bukur, Rušić(od 66. Dorin).

Partizan: M. Božović, Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović, Žuka, Petrović(od 64. Lazić), Bogunović, Moreira, Tošić, Diara (od 90+5. Perić).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari