Temperature u kategoriji "veoma opasne": Batut izdao upozorenje i preporuke za ponašanje na vrhuncu toplotnog talasa, poznato i kad će zahlađenje 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Toplotni talas koji vlada u Srbiji danas i sutra donosi nam maksimalne temperature koje će, kako upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u pojedinim delovima zemlje biti u kategoriji veoma opasne po zdravlje.

„Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave 26. i 27. avgusta na području mačvanskog okruga, 27. avgusta u severnobačkom okrugu, a u kategoriji opasne pojave u periodu od 26. do 29. avgusta na severu, delu zapadne Srbije i na području Beograda, a 28. avgusta u delu centralne i istočne Srbije“, navode iz Batuta.

Prema biometeorološkoj prognozi koju su objavili na svom sajtu, 35 stepeni i više biće danas u deset gradova u Srbiji. Najtoplija će biti Loznica koja je sa 38 stepeni označena crvenim meteoalarmom, što znači da su veoma opasni vremenski uslovi. Ista temperatura u ovom gradu biće i sutra, kao i na Paliću.

„Veoma opasni vremenski uslovi znače da postoji povećana verovatnoća za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara“, upozoravaju iz Instituta Batut.

Očekivane maksimalne dnevne temperature vazduha po okruzima, kao i nivoi upozorenja na očekivane termičke uslove:

Temperature u kategoriji "veoma opasne": Batut izdao upozorenje i preporuke za ponašanje na vrhuncu toplotnog talasa, poznato i kad će zahlađenje 2
Foto: batut.org.rs

Kako da se zaštitimo kada je vreme veoma opasno:

Institut Batut je objavio i spisak mera prevencije kojih bi svaki pojedinac trebao da se pridržava kada je vreme u kateroriji veoma opasno:

– Često menjanje čiste i suve odeće, trebalo bi primenjivati, kako kao preventivnu meru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa.

– Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature;

– Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi.

Temperature u kategoriji "veoma opasne": Batut izdao upozorenje i preporuke za ponašanje na vrhuncu toplotnog talasa, poznato i kad će zahlađenje 3
Foto: Shutterstock/Alina Kruk

– Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promena klimatskih zona). Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 – 2 dana.

– Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć.

RHMZ: Od utorka pljuskovi

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će se do ponedeljka (28. avgusta) zadržati veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 34 do 38 C, u Beogradu oko 37. U utorak (29.08.) lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratak vremenski period, grad i olujni vetar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari