Teodorović: Dok ministar ne bude bude Dositej - nema napretka na Šangajskoj listi 1Dušan Teodorović Foto: N1

Akademik i profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović kaže za Danas da je pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi očekivan.

– Glavni kapital jednog univerziteta su ljudi, a to vlast ne razume. Nisu toliko ni zgrade, pa čak ni oprema, koliko ljudi. Mislim da Univerzitet u Beogradu postaje sve više izolovan, a tome doprinose i postojeći zakonski propisi. Mi imamo socrealističke zakone. Kad neko ode sa univerziteta i tri, četiri godine radi u svetskoj ekipi, on ovde gubi radni odnos. Imamo armiju pravnika zaposlenih na Univerzitetu i na fakultetima koji uz ovu vlast regulišu život šta treba da radimo i kako treba da radimo. U ovakvoj atmosferi, sa propisima koje imamo i kontrolom koju vlast ima nad univerzitetom, mladim ljudima je sve teže da naprave svetske rezultate. Tipičan primer je „igranka“ sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog. Kada univerzitetski autoriteti kažu da je taj doktorat plagijat onda tu nema mesta za pravnike, to nije stvar države i upravnih sudova. Mladi ljudi koji se bave naukom su posvećenici, oni bi da čitav dan budu na univerzitetu, u laboratoriji i da rade u dobrom okruženju – navodi profesor Teodorović.

Komentarišući neispunjena obećanja vlasti iz 2019. o uspostavljanju posebne budžetske linije da bi naši univerziteti napredovali na Šangajskoj listi, Teodorović kaže da nama ne treba budžetska linija, već ministar obrazovanja i nauke koji se u taj resor razume.

– Trenutni ministar prosvete i nauke je po struci politikolog, koji nije održao nijedan čas. Da li se on bavio naukom, da li se razume u probleme nauke? Dok god umesto Dositeja Obradovića budemo imali ljude kao što je Ružić, neće biti napretka. Još smo i dobri što smo plasirani među prvih 600 univerziteta na Šangajskoj listi. Treba da nas puste da napravimo univerzitet po svetskim merilima. Sigurno je da bi postojali otpori i unutar samog univerziteta, jer svetska merila podrazumevaju svetske rezultate i konkurenciju – navodi Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari