U režiji maestralnog Miloša Teodosića (20p, 12as), košarkaši Srbije odigrali su izvrsno svoje uloge u pobedi protiv selekcije Litvanije (89:79) u poslednjem kolu grupe F na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Na taj način „orlovima“ se ostvarila želja da se večeras (18.15, RTS1) sastanu sa selekcijom Rusije u četvrtfinalu prvenstva Starog kontinenta.

 

Srbija – Litvanija 89:79

SRBIJA: Popović, Tepić 13, Teodosić 20, Paunić, Bjelica 3, Marković, Tripković 14, Raduljica 1, Krstić 16, Perović 3, Veličković 16, Mačvan 3.

LITVANIJA: Mazutis, Kalnijetis, Mačijulis 18, D. Lavrinovič 12, Lukauskis, Delininkaitis 4, Jomantas 4, Kleiza 11, K. Lavrinovič 12, Jasaitis, Petravičijus 13, Javtokas 2.

 

Aplauz upućen izabranicima Dušana Ivkovića na kraju meča sa baltičkim predstvanikom u Lođ areni, predstavlja zapravo najlepšu uspomenu koju su Nenad Krstić i saigrači poneli u Katovice.

Iako praktično neće stići ni da osete svu udobnost novih kreveta u hotelskom smeštaju na severo-zapadu Poljske, reprezentativce Srbije očekuje izuzetnio težak meč sa zvaničnim prvakom Evrope u samoj završnici kontinentalnog takmičenja.

„Zbornaja“ svoju koncepciju igre zasniva na agresivnoj odbrani, dobroj tranziciji iz defanzive u napad, kao i na kontinuiranom forsiranju centara, pre svih, sjajnog Timofeja Mozgova. Košarkaš Himkija poseduje izvanredne fizičke predispozicije, solidnu brzinu i precizan šut sa poludistance. Licem i leđima dobro napada koš, tako da je nesumnjivo najkvalitetniji igrač u ruskoj reprezentaciji. Pošto sve reprezentacije skupljaju u reketu, kada je lopta kod Mozgova, on povratnim pasovima odlično razigrava Vitalija Fridzona, koga krasi i solidna prodor igra. Ipak, bekovi Srbije posebnu pažnji bi trebalo da obrate na Amerikanca Kelija Mekartija. Eksplozivan, brz, dugačkog koraka i kvalitetnog šuta iz trka, krilni igrač Rusije voli da se spusti na poziciju posta odakle je veoma opasan.

Od ostalih košarkaša, mogli bi da iznenade Sergej Bikov, Anton Ponkrašov, Andrej Voronjevič i iskusni Sergej Monja.

Aktuelni prvaci Evrope nisu blistali u dosadašnjem delu šampionata. Međutim, podatak da su savladali odlične Grke, poziva na oprez i upozorava „Dudine“ pulene da im dresovi večeras moraju izgledati kao tek izvađen veš posle centrifuge iz najsavremenije mašine, jer samo u tom slučaju dugačak korak ka polufinalu, biće satkan od korakčića načinjenih od početka prvenstva pa sve do ključne utakmice sa Rusijom u četvrtfinalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari