Teorije zavere širene sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, nadležni bez reakcije 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Na kragujevačkom Medicinskom fakultetu krajem prošle sedmice održana je promocija knjige „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida” profesora dr Aleka Račića, koja je izazvala negodovanje u javnosti jer se u jednoj naučnoj ustanovi promovisala knjiga u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je LGTB+ zajednica „kriva za depopulaciju” u Srbiji.

I pre promocije, na društvenim mrežama je knjiga osuđena jer promoviše teorije zavere i širi mržnju, a dodatno negodovanje javnosti je izazvala činjenica da je ona održana na Medicinskom fakultetu, iako se on ogradio od sadržaja, naglašavajući da je „samo ustupio prostor“ za promociju.

Komentatori na Instagramu, pozivajući se na snimak sa You Tube kanala „Balkan Info” od januara ove godine tvrde da Alek Račić „kao autor zastupa stav” da je istopolna seksualna orijentacija bolest, povezuje je sa hormonalnim poremećjem, zagovara lečenje gej osoba i okrivljuje gej osobe za depopopulaciju”.

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost – Koraci, kaže za Danas da naše društvo nikada nije bilo na „ti“ sa prosvetiteljstvom, kao što obrazovanje nikada nije bilo na ceni i prepoznato kao pozitivna, suštinska vrednost.

– Mi čak i na univerzitetu gajimo snažan antiintelektualizam i nenauku. Nama ne trebaju građani, već podanici. Negde između, pojavljuju se osobe koje zloupotrebljavaju strahove građana kao posledicu siromaštva i neukosti, nudeći im racionalizacije sopstvenog potlačenog položaja nedostojnog ljudskog bića u vidu terorija zavere, geo-političke posebnosti, nacionalizma, rasizma, etiketiranja čitavih društvenih grupa… umesto da se mapiraju stvarni problemi, procesi i ljudi koji vekovima ne dozvoljavaju ovom društvu da se modernizuje i bude deo civilozovanog sveta – ukazuje Oljača.

Prema njegovim rečima, nenaučni pristup, kreacionizam i odsustvo etičkih normi na medicinskim fakultetima, postali su vidljiviji tokom pandemije, iako takve pojave nisu novijeg datuma.

– Pre otprilike godinu dana, mi smo tražili od Lekarske komore Srbije da oduzme licencu za rad za preko četrdeset lekara koji preko državnih zdravstvenih ustanova promovišu nadrilekarstvo, naučno neutemeljenim i odbačenim metodama prevencije, dijagnostike i lečenja. Blagodareći tom ludilu nekih lekara, mnogi pacijenti su ostali bez adekvatne zdravstvne zaštite ili je uopšte nisu dobili – ističe Oljača.

Naš sagovornik dodaje da su takođe tražili da četiri medicinska fakulteta iz nastave udalje nekoliko profesora koji su iznosili nenaučne stavove i dovodili građane u zabludu u naročito osetljivom pandemijskom momentu, u društvu bez ikakve zdravstvene kulture i prosvećenosti sa zdravstvenim sistemom na aparatima.

– Zapravo, mi smo se samo pozvali na zakone i etičke kodekse koji u slučaju lekarskog esnafa imaju status pozitivno-pravnog akta, dakle, pravno su obavezujući. Nikada nismo dobili ni odgovor. Dok god vlast ima potrebu da manipuliše građanima, postojaće i sve gore pobrojane pojave jer je to idealan supstitut za naše lične i društvene nedostatnosti, dok naša reakcija i otpor moraju biti snažniji nego što su sada – zaključuje Oljača.

LGBT aktivista Predrag Azdejković smatra da je pomenuta knjiga i njena promocija – čista šizofrenija.

– Znate, prvo nam pričaju kako je LGBT populacija minorna, da nas ima jedan promil, da skoro i da ne postojimo. To nam tvrde u kontekstu kada tražimo naša prava, jer što bi se bavili nekom neposojećom manjinom, kada ima bitnijih tema, kao što je na primer bela kuga. E, onda kada se bave belom kugom, onda postajemo glavni uzrok iste i za sve krivi, naravno, zajedno sa ženama koje neće da rađaju. Muškarci nikako da pogledaju u svoje dvorište, da ne kažem gaće, i da tu nađu problem što žene sa takvima kakvi su, u srpskom društvu tako kakvo je, neće da rađaju s njima decu . poručuje Azdejković.

Prema njegovim rečima, manipulacije zastrašivanja i nametanja krivice samo daju suprotne rezultate.

– Uhvatite se za džep, ne bacajte pare na glupave knjige i tribine, manje kradite i biće novca u budžetu da se pomogne onima koji žele da budu roditelji. Jednostavno – poručuje Azdejković.

U brojnim komentarima na Instagramu podseća se na to da je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti još 1990. godine a da je Srpsko lekarsko društvo to uradilo 2008. godine.

Korisnici društvenih mreža iziritirani su što je uopšte održana promocija ovakve knjige pa još u naučioj ustanovi poput Medicinskog fakulteta. Istakli su da je Zakonom o zabrani diskriminacije „zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva”.

Takođe, javnost su podsetili i da je našim Krivičnim zakonikom „zabranjeno predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstiču mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari