Predsednik Avganistana Hamid Karzaji pozvao je juče međunarodnu zajednicu na veću solidarnost i saradnju u pomoći njegovoj zemlji, ocenivši da će mir u Avganistanu biti neostvariv, ako terorizam ne bude iskorenjen. Karzaji je, govoreći na otvaranju međunarodne konferencije za Avganistan u Turskoj, izrazio žaljenje zbog jačanja napada islamističkih ekstremista u njegovoj zemlji.


– Terorističke mreže su najveća pretnja za bezbednost Avganistana.

Sve dok ne budemo mogli da odgovorimo na to pitanje, putem regionalne saradnje, mir u Avganistanu će biti iluzija – kazao je Karzaji.

Konferencija pod nazivom „Bezbednost i saradnja u srcu Azije“ održan je u Turskoj uz učešće dvadesetak zemalja i organizacija, u vreme kada su pojačani napadi ekstremista u Avganistanu, čime se dovodi u pitanje plan za povlačenje međunarodnih snaga iz te zemlje. Turski predsednik Abdulah Gul poručio je na otvaranju skupa da je za uspostavljanje bezbednosti u Avganistanu neophodna „iskrena regionalna saradnja“.

Karzaji nije, kako je prethodno bilo najavljeno, na tom skupu objavio listu druge grupe avganistanskih oblasti u kojima će NATO predati obezbeđivanje reda avganistanskim snagama. Prvi deo te tranzicije počeo je da se sprovodi u julu, a čitav proces trebalo bi da bude završen do kraja 2014. godine.

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele ukazao je da je potrebno da „u regionu bude manje sukoba, a više saradnje“ i dodao da samo političko rešenje može doneti mir Avganistanu. Naredna konferencija posvećena Avganistanu biće održana u decembru u Bonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari