Veliko pojačanje u teškom naoružanju od juče stiže u Donjeck, uporište proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, javila je agencija Frans pres sa lica mesta. Novinari AFP-a videli su šest tenkova i dva oklopna vozila kod Šahtjorska, na putu ka Donjecku.


U mestu Makivka, takođe kod Donjecka, viđena je kolona od 15 kamiona bez registarskih tablica, od kojih su dva nosili topove od 122 milimetra.

Svetske agencije javile su u nedelju da su okoline Donjecka vode žestoke borbe dan pošto su posmatrači iz OEBS-a videli veliki broj neobeleženih vojnih vozila u delovima koje kontrolišu pobunjenici. Vlasti u Kijevu smatraju da su pobunjenici dobili opremu od Rusije, prenosi Beta.

„Više od 40 kamiona i tenkova viđeno je na putu istočno od (industrijskog grada u Donjeckoj oblasti) Makejevka“, naveli su posmatrači i dodali da su od toga 19 bila velika vozila koja su vukla haubice, s vojnicima u tamno zelenim uniformama bez ikakvih obeležja.

Ruske i zapadne oružane snage su učestvovale u oko 40 incidenata od kada je Moskva anektirala Krim, javila je agencija AP, pozivajući se na izveštaj organizacije Juropean lideršip netvork iz Londona, prenosi FoNet.

Ta organizacija je upozorila da postoji opasnost da ti incidenti eskaliraju i da se situacija otrgne kontroli. U izveštaju se navodi da su najmanje tri od tih 40 incidenata bili događaji visokog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari