Sindikat Ibarskih rudnika sutra će obeležiti 70 godina od „Velikog zimskog štrajka“. Svečanost će započeti petominutnom obustavom rada u jami, kao upozorenje sadašnjoj vlasti na veoma teško stanje u rudnicima JP Podzemna eksploatacija uglja, koje u svom sastavu ima devet rudnika i oko 4.

Sindikat Ibarskih rudnika sutra će obeležiti 70 godina od „Velikog zimskog štrajka“. Svečanost će započeti petominutnom obustavom rada u jami, kao upozorenje sadašnjoj vlasti na veoma teško stanje u rudnicima JP Podzemna eksploatacija uglja, koje u svom sastavu ima devet rudnika i oko 4.200 zaposlenih.
Sindikat ibarskih rudnika saopštio je i da sindikalna organizacija u Resavici postoji od 1936. godine , a 1. februara 1937. godine u jami Jarando započeo je veliki štrajk. Rudari su tražili bolje uslove rada i zarade, a štrajk se završio tako što je uprava privremeno zatvorila rudnik.
Ibarski rudnici su drugi po broju zaposlenih u JP PEU, iza Rembasa, a zajedničko za sve rudnike je „neprekidan pad nivoa proizvodnje u poslednjoj deceniji, nizak stepen mehanizovanosti, dotrajala osnovna sredstva i nedovoljna investiciona ulaganja, zbog čega se tehnološki procesi odvijaju na krajnjoj granici sigurnosti i pouzdanosti rada“, kažu rudarski stručnjaci ovog preduzeća. Oni tvrde da na tržištu Srbije „postoji deficit kvalitenih vrsta uglja, s obzirom na to da je konzumna baza na nivou od oko 2.000.000 tona godišnje. Teški uslovi rada usled niske mehanizovanosti i materijalna destimulacija dovode do stalnog smanjenja jamske radne snage“.
Kada je reč o opstanku i daljem razvoju rudnika sa podzemnom eksploatacijom, rudarski stručnjaci Resavice napominju da je „ugalj domaći resurs, da rudnici upošljavaju radnu snagu uglavnom u privredno nerazvijenim područjima, vezuju za sebe rad mnogih drugih grana privrede i zadovoljavaju potrebe tržišta za kvalitetnim ugljem. Sve to potvrđuje “ punu opravdanost opstanka i daljeg razvoja rudnika sa podzemnom eksploatacijom“. U slučaju zatvaranja rudnika, mnogi krajevi u Srbiji, kao što su Pešter i Istočna Srbija, praktično bi ostali bez stanovništva.
Tokom sutrašnje svečanosti biće upriličen i fudbalski turnir ugljara Srbije, na kojem će uz klubove rudnika JP PEU, učestovati i ekipe „Kolubare“, „Kostolca“ i rudnika Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari