Muslimansko bratstvo, iz čijih je redova predsednik Egipta Mohamed Morsi, juče je saopštilo da je tesna većina glasača podržala kontroverzni predlog Ustava tokom prvog dana referenduma. Predlog, koji podržavaju egipatski islamisti i predsednik Morsi, izazvao je podele u zemlji.


Na tvitu koji je Muslimansko bratstvo poslalo juče ujutru navodi se da je oko 57 odsto izašlih glasača podržalo predlog Ustava, dok je oko 43 odsto bilo protiv. Glasanje je održano u 10 od 27 egipatskih provincija. U ostalih 17 glasanje će biti sprovedeno 22. decembra. Muslimansko bratstvo je u prošlosti precizno pogađalo izborne rezultate u Egiptu. U glasanju je, prema podacima Bratstva, učestvovalo 32 odsto birača. Drugi dan glasanja će važiti za uglavnom ruralne provincije, čije je stanovništvo mahom konzervativno.

Egipatska udruženja za zaštitu ljudskih prava zatražila su juče ponavljanje referenduma, ocenivši da je bilo dosta kršenja pravila glasanja. Predstavnici sedam udruženja rekli su na konferenciji za novinare da su pravosudni organi nedovoljno nadgledali glasanje u 10 od 27 provincija. Prema njihovim rečima, mnogi pojedinci su se lažno predstavljaji kao sudije a nekim ženama je glasanje bilo zabranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari