Test iz srpskog na maloj maturi nije bio teži: Šta je stvarni razlog lošijeg rezultata?

Ostavite komentar


  1. sve je to u redu i slažem se ali šta ćemo sa činjenicom da su srednje škole spustile prag potrebnih bodova za upis kao odgovor na stanje posle prijemnog. zaključak je da se “džabe kreči“ i da opet sve može “da prođe“.

  2. Treba da nas brine što deca iz škole izlaze nepismena sa gotovo nepostojećim znanjem tablice množenja.U svako doba mozete da proverite moju tvrdnju,dovoljno je da osnovce pa i srednjoškolce pitate koliko je 3×7.Izgovori za netačan ili čak nikakav odgovor su porazavajući.Školski sistem=0

  3. Svi zaključci iz ovog teksta su tačni. Deca ne umeju da čitaju ili ne razumeju pročitano, a ujedno i mnogo prepisuju. Ali ne može se ovo rešiti samo premeštanjem tačnih odgovora u testu. Treba sažeti gradivo i omogućiti MNOGO više časova za uvežbavanje naučenog, nastavnicima omogućiti da povrate autoritet nad decom, a i roditeljima, makar to za početak. Nije cilj imati po nekoliko idealnih učenika u svakom odeljenju pa njih negovati, a ostale pustiti da ne rade i ne napreduju pod uslovom da ne ometaju nastavu. U svakom odeljenju treba bar 80 % učenika da savlada gradivo uspešno.

  4. Nisu uticali izmešani odgovori (deca su se snašla, tj ko je hteo da prepiše – prepisao je, ukapiravši caku sa promenjenim redosledom). Uticalo je to što deca ništa ne čitaju, ne uče poeziju napamet, a nastavnici se ne bave dovoljno tom činjenicom. OK, ne mogu da ih odvrate od ekrana, ali mogu da uspore tempo gradiva i da ZAHTEVAJU da se pročita lektira i da PROVERE da li se to zaista i uradilo, a ne i da žmure. Oh da, i prepisane prezentacije sa interneta, kada će neko konačno da krene da PROVERAVA i time objasni deci da „resavska škola“ nije prihvatljiv sistem? E, moji stručnjaci i „struko“..

  5. Problem je u tome što je prepisivanje normalizovano i što se u ovoj zemlji gaji kvazielitizam, tj. važno je da je ocena 5 , a nema veze što tu ocenu ne prati odgovarajuće znanje. I tako je u svim sferama, izlaze sa fakulteta doktoranti koje nemanju elementarna znanja jednog brucoša. Profesori fakulteta su apsolutno nedodirljivi jer bez obzira na kvalitet njihove nastave i zadovoljstvo studenata oni i u grob odlaze sa titulom profesora univerziteta. I za ove rezultate niko nije kriv…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.