Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu juče su uručili interaktivne table obrazovno vaspitnim ustanovama u Sandžaku u kojima se izvodi ogledna nastava na bosanskom jeziku. Reč je o donaciji Turske razvojne agencije, TIKA. Škole će dobiti i nastavne listove iz opšteobrazovnih predmeta za odeljenja u kojima se nastava izvodi na bosanskom jeziku.

Predstavnici BNV su juče boravili u novopazarskim osnovnim školama „Rifat Burdžović Tršo“ i „Vuk Karadžić“ gde su razgovarali o anketiranju roditelja koji treba da odluče na kojem će se jeziku njihova deca obrazovati od naredne školske godine. Anketiranje roditelja počelo je 1. aprila. Roditelji budućih prvaka izjašnjavaju se prilikom upisa dece u školu, učenici četvrtih i osmih razreda anketne listiće nose kući. Prvi su obavezni da odgovor roditelja vrate pedagoškim službama u svojim školama, a drugi će prilikom upisa u prvi razred srednje škole uz ostala dokumenta prilagati i anketni list koji su popunili njihovi roditelji.

Ogledna nastava na bosanskom jeziku u devet vaspitno-obrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu počela je 21. februara na Dan maternjeg jezika i trajaće do kraja školske godine. Bilo je planirano da ogledna nastava počne i u Prijepolju, ali nije počela i to se objašnjava „administrativno-tehničkim razlozima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari