Tim "Kreni-Promeni": Studenti traže uvid u troškove fakulteta 1Transparent ispred Studentskog parka Foto: Tim Kreni-Promeni

Studenti okupljeni oko inicijative „30 odsto niže školarine“ pozdravljaju izjave rektorke Ivanke Popović i ministra Mladena Šarčevića da se problem sa visinom školarine u postojećim uslovima ne može negirati, ali takođe najavljuju da će tražiti uvid u troškove fakulteta.

„Predsednica KONUS-a i rektorka Beogradskog univerziteta je izašla sa tvrdnjom da fakulteti zbog pandemije imaju povećane troškove. Naredne nedelje ćemo podneti zahtev za informacije od javnog značaja kako bi nam bilo predočena informacija kojom se potkrepljuje ova tvrdnja. Takođe je potrebno dostaviti podatke i za prethodnu školsku godinu. Prema proračunima koje smo radili u prethodnom periodu su komunalije i ostali troškovi su u drugom semestru svedeni na minimum, kada je u pitanje korišćenje prostora“, navodi u saopštenju Tim „Kreni-Promeni“.

Oni dodaju da potpuno poštuju autonomiju fakulteta, ali da nadležni moraju imati svest o istorijskom momentu i značaju krize.

„Prepuštanje fakultetima da sami donose ocenu o smanjenju školarine biće otvranje novog problema, uvođenje neravnopravnosti i zapravo izbegavanje odgovornosti“, smatraju studenti iz Tima „Kreni-Promeni“.

Oni traže rešenje koje će omogućiti održivost fakulteta, a takvo rešenje je, kako ističu, moguće napraviti samo uz intervenciju države, ali i postojanju svesti da fakulteti postoje zbog studenta.

„Fakulteti će možda i biti pogođeni finansijski ukoliko studentima bude smanjena cena školarina, ali će makar i dalje imati studente“, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari