Tiodorović: Delta soj korona virusa potiskuje britanski 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji i pored povećanja broja pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou „još apsolutno pod kontrolom“.

On je za RTS izjavio da povećanja broja pozitivnih na korona virus ima kod onih koji se vraćaju sa letovanja, ali da „ne veruje da će biti uvedena posebna kontrola sa PCR testom“ pri povratku u zemlju.

Tiodorović je za današnji Blic rekao da „sve do 500 zaraženih“ korona virusom na dan ne zahteva „neko posebno“ reagovanje i upozorio da će nadležni, ukoliko se ta cifra pređe morati da razmišljaju o dodatnim merama.

Prema njegovim rečima, ako bi Srbija prešla brojku od 1.000 zaraženih dnevno, nadležni bi morali da reaguju kao i druge zemlje, pa i one koje su poput Crne Gore i Grčke „turistički zavisne“.

„To bi značilo zatvaranje noćnih klubova, verovatno bismo morali da ograničimo rad ugostiteljskih objekata“, rekao je Tiodorović i dodao da bi bila uvedena i intenzivnija kontrola u tržnim centrima i korigovan broj okupljenih na javnim mestima.

On je za RTS još rekao da delta soj počinje da dominira i da je britanska varijanta virusa „već malo potisnuta“, i da podaci o manjem broju hospitalizovanih pokazuju da je prisutan soj „koji nije toliko opasan“.

Tiodorović je rekao da se „razmatra“ obavezna vakcinacija i da „smo blizu takve odluke“, ali da se pre svega radi o „preporuci u najboljoj nameri“, koja se odnosi na zdravstvene radnike, prosvetu i zaposlene u vrtićima, kao i na učenike starije od 12 godina.

On je ocenio da za sada nema prepreka za održavanje manifestacija poput sabora u Guči, ukoliko se organizatori pridržavaju preporučenih mera, i dodao da je festival Exit „vrlo dobro prošao jer je vrlo ozbiljno bio urađen bezbednosni protokol“.

„Bilo je pozitivnih u tolikoj masi, ali rezultati su dosta dobri“, rekao je Tiodorović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Tiodorović: Delta soj korona virusa potiskuje britanski”

  1. Zivim za dan kad ces odgovarati za sve svoje zlocine…i one iz 2009.godine a i ove sada sto radis..Dalje ruke od nase dece !!!!

  2. Prvo završite sa ogromnim brojem nevakcinisanih svih starosnih grupa, pa tek onda pominjite decu…!!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.