Tiodorović: Početak školske godine prelomni trenutak i ispit za celo društvo 1Branislav Tiodorović Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović ocnio je danas da je početak nove školske godine veliki prelomni trenutak i ispit za kompletno društvo i obrazovni sistem.

„Moramo se spremiti i biti odgovorni. I roditelji i radnici u obrazovanju. Od dece možemo zahtevati dobru saradnju i da ih dobro edukujemo, a zdravstveni sistem mora da pomogne“, rekao je Tiodorović za Radio televizije Srbije (RTS).

Dodao je da misli da je mnogo važno da deca od prvog do četvrtog razreda krenu u školu, zbog toga što će to za njihov razvoj biti presudno, kao i da će se poštovati predlozi prosvetnih radnika.

Govoreći o borbi protiv korone, on je naveo da se da se pi-si-ar i serološki „eliza“ testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o testiranjima u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Tiodorović je izjavio da su sve informacije o pi-si-ar i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji pi-si-ar testiranja jasni u celom svetu, a da ne mora da znači da je serološki „eliza“ test koji treba da bude pozitivan na antitela potpuno siguran.

„Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče pi-si-ara, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove“, kazao je Tiodorović.

Dodao je da je doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje pi-si-ar testova, a da bi i „eliza“ testovi mogli da se obavljaju na istim mestima na kojima i pi-si-ar testiranje.

„Eliza test bi mogao privatno. Međutim, još nismo tu odluku doneli. Biće verovatno brzo doneta. Pretpostavljam na osnovu toga da li su se laboratorije prijavile i ispunjavaju uslove, o čemu odlučuje Ministarstvo zdravlja“, istakao je Tiodorović.

Prema Tiodoroviću, nema gužvi za testiranje i sve zavisi gde se građani javljaju.

„Pi-si-ar može da se uradi za 24 sata, to ne bi trebalo da traje dugo. Pogotovo što sada imamo dva ‘Vatrena oka’, dve laboratorije koje rade izuzetno široki obim. Eliza bi mogla da se uradi u nekoliko sati“, naglasio je Tiodorović.

Istakao je da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Tiodorović je dodao da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

„Mi pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Verovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo verovatno imati potpuno otvorena vrata“, kazao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

„Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati – i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Kao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, prihvate isti princip, a to je otvaranje prepreke za ulazak u Crnu Goru“, rekao je Tiodorović.

„Vakcinisati protiv gripa od 1. oktobra, da se izbegne sudar sa koronom“

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne od 1. oktobra da ne dođe do sudara sa koronom.

Tiodorović je za jagotinsku TV Palma plust sinoć rekao da je to „veliki posao koji treba odraditi“ i zato je, kako je rekao, za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra.

„Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do miksanja ta dva virusa, običnog gripa i korone i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno“, upozorio je Tiodorović.

Kako je rekao, „takva tragična situacija desila se Italiji marta ove godine, kada se u Italiji pod epidemiju gripa podvukla epidemija korone i to je delovalo strahovito loše sa ogromnim ljudskim gubicima“.

„Nas niko ne treba da podseća kada u mirnoj situaciji počinje vakcinacija protiv gripa. Tada dolaze penzioneri i hronični bolesnici i sami pitaju jel stigla vakcina. Oni ne bi dolazili da im ta vakcina ne pomaže“, rekao je Tiodorović.

Dodao je da ne postoji vakcina koja 100 odsto štiti, ali kako je objasnio kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, sa hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku, dok kod starih i bolesnih ta vakcina može značiti prevenciju od smrti.

Prema njegovim rečima, „nema te vakcine koja će sama po sebi štititi“, već mnogo zavisi od njenog dejstva i stanja organizma koji je primi, i to utiče na rezultat vakcinisanja.

On je precizirao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, odnosno hroničnih bolesnika, starijih ljudi, onih sa padom imuniteta bez obzira na starost, uključujući i zaštitu trudnica, porodilja, dece koja su veoma osetljiva i koja imaju oboljenja koja mogu da proizvedu pad imuniteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari