Todorović: Srbima na Kosovu i Metohiji ugrožena su najvažnija ljudska prava 1Foto: N1

Predsednik Odbora za pravosuđe Narodne stranke Jovica Todorović izjavio je da su na Međunarodni dan ljudskih prava Srbima na okupiranom delu državne teritorije ugrožena najvažnija prava među univerzalnim ljudskim pravima i slobodama – na život, na slobodu kretanja, na imovinu i pravo na dom.

Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kojom je ustanovljen jedan korpus univerzalnih prava i sloboda koje pripadaju svakom ljudskom biću, i ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

„U civilizovanim i demokratskim državama ljudska prava i osnovne slobode su garantovani ustavom, zakonom, međunarodnim pravom, a uspostavljen je sistem njihove zaštite kako u domaćem pravnom sistemu, tako i na nivou međunarodne zajednice. Dostignuti nivo ljudskih prava i sloboda se ne sme smanjivati propisima i praksom“, naveo je Todorović.

On je ocenio da Međunarodni dan ljudskih prava Srbija dočekuje kao država u kojoj postoji regresija u ostvarivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, a posebno u procesima njihove zaštite.

„Sloboda izražavanja, a posebno sloboda štampe i medija, pravo na pravično postupanje, a posebno pravo na pravično suđenje, političke slobode i prava, a posebno pravo na slobodne izbore, i konačno poštovanje zabrane diskriminacije u našoj zemlji su u regresiji, a delotvornih instrumenata njihove zaštite gotovo i da nema“, rekao je Todorović i dodao da je uzrok tome konstantno urušavanje institucija demokratskog društva.

„Naši sunarodnici su prognani iz svojih domova, i posle dve decenije nisu im obezbeđeni elementarni uslovi za povratak u njihove domove i na njihova imanja na Kosovu i Metohiji. Oni koji su uspeli da se održe na svojoj zemlji su suočeni sa svakodnevnim opasnostima za život i fizički integritet, kretanje im je ograničeno neprijateljskim okruženjem, pravo na ljudsko dostojanstvo i ravnopravnost osporeno zbog nacionalne i verske pripadnosti, a druga ljudska prava i slobode su za njih nedostižni“, dodao je on.

Todorović je rekao da je civilizovani i demokratski svet, koji se temelji na univerzalnim ljudskim pravima i osnovnim slobodama, zaboravio da ta prava i slobode pripadaju i Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Iako umorni od decenijskih gubitaka, stradanja i svekolikog posrnuća nacije i države, naši građani moraju smoći snage, volje i mudrosti da ne odustanu od zahteva i borbe za ostvarivanje i zaštitu univerzalnih ljudskih prava i sloboda, koje pripadaju svima, pa i nama“, rekao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari