Tomanović o pritiscima na inspektora Milenkovića: Državne institucije ne smeju da budu prerušen instrument vladanja moćnika 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Advokat Zdenko Tomanović, pravni zastupnik inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, u saopštenju navodi da zabrinjava kriterijum vrednovanja zbog pritisaka na njegovog klijenta, s obzirom da javno izrečena informacija opredeljuje tužilaštvo da formira poseban predmet i naloži postupanje policiji.

„Tužilaštvo ne vidi svoju nadležnost za informacije o raznim kriminalnim aktivnostima brojnih najviših predstavnika vlasti kao ni za prijavljenu informaciju o pripremama za likvidaciju Milenkovića i Mitića. Ni druge nadležne institucije čak nakon 8 meseci nisu uradile bezbednosnu procenu njihove ugroženosti i tako ih onemogućavaju u neometanom profesionalnom postupanju“, ističe Tomanović.

Sa druge strane, advokat tvrdi da tužilaštvo vidi svoju nadležnost u informaciji oko „navodnih nezakonitih aktivnosti Milenkovića koji umesto zaštite i podstreka za sebe i svoj tim već u dužem periodu je u profesionalnoj tenziji sa brojnim moćnicima zbog svoje istrajnosti u otkrivanju učešća visokih službenika vojnih i civilnih bezbednosnih službi u aferi Jovanjica“.

Kako naglašava, selektivnim postupanjem kao i nepostupanjem, nadležne institucije šalju javne poruke lojalnosti nekoj grupi i doprinose razvoju infrastrukture krivčnopravne nedodirljivosti za one koji su na „pravoj strani“.

Takođe dodaje da ovakvo postupanje doprinosi obeshrabrivanju onih koji su nosioci profesionalnog integriteta i hrabrosti.

„Državne institucije ne smeju da budu prerušen instrument vladanja moćnika već moraju da nađu moralnu snagu i integritet da se odupru pritiscima i kategorizaciji neposlušnih“, zaključio je Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari