Toplana u Kosjeriću prelazi na korišćenje gasa umesto mazuta 1Foto: Beta/Beoinfo

U Kosjeriću je danas potpisan ugovor o zameni mazuta gasom kao goriva u Gradskoj toplani, a potpisan je i ugovor o pošumljavanju, oba vrednosti veće od 40 miliona dinara, čime će se zagađenost vazduha u tom mestu smanjiti za 70 odsto.

„Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Srbije, a Kosjerić je jedna od najzagađenijih opština u Srbiji, a to ne sme da bude tako“, kazala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i najavila i subvencionisanje prelaska individualnih ložista u Kosjeriću sa uglja i drva na „pelet“.

Na sastanku sa opštinskim rukovodstvom Kosjerića Brnabić je razgovarala i o međuopštinskoj saradnji sa Užicem u prečišćavanju otpadnih voda.

Brnabić je podsetila da su tri prioriteta Vlade Srbije kvalitetniji vazduh, prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, potpisala je ugovore s predsednikom Opštine, Žarkom Đokićem, na osnovu kojih će iz budžeta Ministarstva toj opštini biti dato 40 miliona dinara za zamenu kotlarnice u toplani, individualnih ložišta i za ozelenjavanje javnih površina sa oko 500 novih sadnica.

Na novu kotlarnicu u Gradskoj toplani moći će da se priključe Dom zdravlja, osnovna i srednja škola, kao i dve sportske hale u okviru škola, a opština će raspisati konkurs i po kategorijama stanovništva odrediti koja domaćinstva će moći da zamene svoje kotlove uz veliku subvenciju opštine, odnosno Ministarstva.

„To će za 70 odsto smanjiti zagađenost vazduha. U vazdhu će biti deset puta manje ugljen dioksida i sumpor dioksida“, rekla je ministarka i naglasila da je to početak rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja u tom mestu.

Tokom posete Kosjeriću, gde je bila i ministarka privrede Anđelka Atanacković, delegacija Vlade je posetila preduzeće ITM koje je kupilo kompaniju „Budimka“ iz Požege.

„ITM je uposlio 99 ljudi, razvijaju proizvodne kapacitete. Sa ministarkom privrde smo videli šta možemo da uradimo kako bismo pomogli ulaganje u nove proizvodne kapacitete, u opremu i subvencije za mašine, kako bismo dodatno ojačali njihovu konkurentnost“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je nezaposlenost u Kosjeriću malo iznad pet procenata što je ocenila kao odlično, ali ptoreban je viši nivo razvoja koji se odnosi na zaštitu životne sredine, da bi ljudi ostali u tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari