Izvođači etno muzike iz Španije, Austrije, SAD, Poljske, Mađarske, Ukrajine i Srbije okupiće se za tri dana na palićkoj Velikoj terasi, gde će subotičkoj publici predstaviti po deseti put kulturu sveta u okviru Etno festa. Fest traje, međutim, samo dva dana, odnosno dve koncertne večeri iz objektivnih razloga, ali je program vrlo bogat i atraktivan, sa tradicionalnim formama muzičkog izraza, kao što su španski flamenko ili vokalne etno grupe sa Balkana, ali i potpuno novim muzičkim oblicima.

Tokom prve večeri, kako najavljuju organizatori, nastupiće austrijski sastav Hotel Plaindrone, sa muzikom Alpa, osveženu džezom, i elementima klasike – od mazurke i polke, do bourreea i chapelloisea, sasvim novih muzičkih izraza. Njih će zameniti Otrodox Celts, sa keltskom folk-rock muzikom, a odmah zatim nastupa orkestar Sekeš iz Srbije, sa tradicionalnom muzikom vojvođanskih Mađara, ali uglavnom u novim aranžmanima.

Drugi dan festivala predstaviće srpsko-američki ansambl Svetlana Spajić and Kitka, koji prvi put nastupaju u Srbiji. Oni neguju tradicionalnu vokalnu srpsku muziku, kao i muziku drugih balkanskih zemalja, a ansambl čini hor muzičara isključivo lepšeg pola. Nakon njih nastupa Alberto Lopez i grupa Flamenco iz Španije, tačnije iz Andaluzije, i to prvi put u Srbiji. Alberto Lopez smatra se jednim od najvažnijih mladih gitarista, izvođača flamenka u svetu, za čiji je nastup na Etnbofestu inače zaslužan Institut Servantes. Poljsku i ukrajinsku etno muziku će u izuzetno modernizovanoj verziji predstaviti grupa Dagadana.

U okviru Etno festa odvijaće se i prateći programi kao što su fotografska radionica – tehnika „Mokri kolodijum“ i Flamenko radionica, a najavljene su još i prezentacije magazina „Etnoumlje“, i specijalnog izdanja publikacije „World music u Srbiji – prvih 30 godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari