Trajković: Priština ucenjuje Beograd saznanjima o ubistvu Olivera Ivanovića 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Očigledno je da zamenik predsednika Vlade Kosova Enver Hodžaj, svojom izjavom da se odgovor o ubistvu Olivera Ivanovića krije u Beogradu, nastoji da uceni zvanični Beograd kako bi pristali na neke ustupke vezane za Briselski proces.

Utisak mi govori da su oni došli do nekih saznanja tokom istrage i da sada koriste te informacije kako bi pritisli Beograd – kaže za Danas Rada Trajković, direktorka organizacije Evropski pokret Srba, komentarišući optužbe o opstrukciju istrage ubistva Olivera Ivanovića koje su prethodna dva dana razmenili visoki zvaničnici Srbije i Kosova.

Trajković je sa žaljenjem konstatovala da se, iako im se motivi razlikuju, u ovom konkretnom slučaju slaže sa Hodžajem.

– Iako je motiv za Hodžajev tvit da se izvrši pritisak na Beograd, moj je stav, kao nekoga ko živi na Kosovu, da ubistvo Olivera Ivanovića nije moglo da bude izvršeno bez odobrenja iz Beograda – ističe Trajković.

Podsetimo, u prethodna dva dana, visoki zvaničnici Beograda i Prištine upirali su prstom u drugu stranu, optužujući ih za opstrukciju istrage ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, Olivera Ivanovića.

Lavinu je započeo ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kada je pre dva dana, na proslavi Dana MUP-a izjavio da nema dobre saradnje sa policijom Kosova u rešavanju ubistva Olivera Ivanovića.

– Srbija je zainteresovana da se ovaj slučaj reši, ali ne vidim želju druge strane, rekao je Stefanović i dodao da se u ovom slučaju ne postoji razmena podataka.

Ministar policije je dodao da se nespremnost za saradnju videla od početka kada su davane političke izjave, a vidi se i sada kada se prebacuje loptica na Beograd da ne želi da razmenjuje informacije.

– Iskoristio bih priliku da još jednom apelujem na Euleks da bude svestan uloge koju ima i da se aktivnije uključi u rešavanje slučaja, rekao je Stefanović.

Odgovor je stigao vrlo brzo, kada je zamenik predsednika Vlade Kosova Enver Hodžaj napisao na Tviteru: „Ubistvo Ivanovića ima korene u destruktivnoj politici Srbije i odgovor o ubistvu se krije u Beogradu.“

U diskusiju se juče uključio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ocenjujući da je Hodžaj direktno optužio Srbiju da je kriva za ubistvo Ivanovića.

– To je direktna optužba da je Beograd kriv za ubistvo Ivanovića, a njega su u pritvor stavili kosovski Albanci i ja sam govorio protiv takve odluke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je Dačić. On je dodao da Priština vodi istragu i da njih treba pitati zbog čega nema odgovora o počiniocima, kao i Evropsku uniju, „jer je tražila da bezbednosne službe budu integrisane u kosovske službe“.

Podsetimo, Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ove godine u Kosovskoj Mitrovici kada su nepoznati napadači ispred prostorija Inicijative SDP u njega ispalili pet metaka.

Vlajić: Optužbe ne vode ničemu

Za Nebojšu Vlajića, advokata pokojnog Olivera Ivanovića, sve ove izjave su „prazne priče koje ne vode ničemu“. „Mnogo korisnije bi bilo da bilo koja od strana izađe u javnost sa podacima iz istrage do kojih su došli. Na taj način bi primorali drugu stranu da i ona izađe sa svojim podacima. Pošteno bi bilo i da kažu ukoliko nisu došli do ikakvih saznanja. Ovakve optužbe ne vode ničemu“, kaže Vlajić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari