Trampa žena i život u troje kao nešto sasvim prirodno kod Eskima 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Pre 80 godina, list „Pravda“ je pisao o odnosima čoveka i žene koji je regulisan na jedan veoma čudan način, dok je list „Vreme“ objavio početak građenja još jedne veze prestonice sa Avalom.

Na najsevernijem delu Kanade živi pleme takozvanih Bakarnih Eskima o čijim odnosima u braku izveštava list „Pravda“.  

Ljudi ovog plemena ceo dan provode na ledu, u lovu na kitove a kada je loše vreme provode dane besposleni u svojm kolibama od leda.

Trampa žena i život u troje kao nešto sasvim prirodno kod Eskima 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Odnos između muskarca i žene uredjen je na veoma čudan način.

Opšti zakon koji važi i za muškarce i za žene je da čim napune 12 ili 13 godina moraju da stupe u brak, i kao kod svih necivilizovanih naroda muž gospodari u kući.

Njihova religija propoveda da se u životu sve dešava po volji duhova, a duhovi su duše umrlih rođaka, kao i da je duša novorođenčeta slaba i glupa.

Kod ovog plemena, muž može da dovede još jednu ili dve žene ali mu za to treba odobrenje od prve žene, a u slučaju da brak ostane bez poroda, obično žene same traže da muž dovede drugu.

Medjutim, dešava se da jedna žena pripada dvojici ili više muževa, gde prvi muž daje dozvolu i time se stvara brak utroje.

Takođe ako se u muževljevoj kući nalazi njegov neoženjeni rođak i on ima pravo na ženu koja ga mora poštovati kao i svog muža.

„Trampe“ žena se vrše sasvim javno.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Vreme nas izveštava da je počelo građenje moderne autostrade Beograd- Avala.

Izgradnjom asfaltnog druma učinjeno je mnogo u poboljšanju saobraćaja izmedju Beograda i Avale, ali se ispostavlja kao nedovoljno usled sve življeg saobraćaja.

Trampa žena i život u troje kao nešto sasvim prirodno kod Eskima 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Već odavno se isticala potreba izgradnje moderne autostrade sa duplim trakama.

Pored toga što bi ta autostrada vezivala Beograd sa njegovim najlepšim izletištima, ona bi i olakšala vezu izmedju Beograda i velikog nacionalnog spomenika, groba Neznanog junaka na Avali, koga svi stranci koji dodju u prestonicu posećuju sa najvećim interesovanjem.

Za saobraćaj od Beograda ka Avali, izradjen je potpuno novi krak koji će će ići paralelno sa starim putem i biće iste širine. Između ova dva paralelna kolovoza biće travnjaci sa drvećem, što će autostradi kao celini davati još lepši izgled.

Osim toga, pored desnog kolovoza  postavljen je nasip koji će kasnije biti preuređen u biciklističku i pešačku stazu,a sa leve strane kolovoza predviđen je prostor za trotoar.

Pre izvesnog vremena počela je i izrada deonice od topovskih šupa do trošarine, jer ne zadovoljava potrebe sve gušćeg saobraćaja, što se naročito ispoljava prilikom velikih svečanosti na Banjici.

Celokupno izadnje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari