Transplantacije organa ponovo u KC Vojvodine posle više od godinu dana 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa Kliničkog centra Vojvodine (KCV) tokom poslednjih nedelju dana su obavljene tri transplantacije burbega živog srodnog davaoca organa, saopštio je danas Klinički centar.

U saopštenju se navodi da su svi davaoci i primaoci bubrega pod kontrolom, da je dobra fukcija transplantiranih organa i povoljan klinički posleoperativni tok i davalaca, i primalaca organa.

Te procedure koje su za KC Vojvodine rutinske, obavljene su prvi put ove godine, posle pauze zbog epidemije u poslednjh godinu i po što je izazvalo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV.

U saopštenju se dodaje da su transpalntacije obavljene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja infekcije korona virusom – uz vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja, negativne PCR testove, striktnu izolaciju pacijenata.

U KC Vojvodine od ove nedelje ponovo je počeo proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa preminulih osoba i moždane smrti, što je ključni koorak za ponovno aktiviranje procesa transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari