Stotine stanovnika izraelskog grada Sderota protestovalo je ispred izraelskog parlamenta Kneseta zbog neuspeha vlade da zaustavi učestale raketne napade na taj grad. Mnogi demonstranti saopštili su da osećaju da je vlada ravnodušna na njihov položaj i, da je Sderot Jerusalim ili Tel Aviv izraelske snage odbrane bi odmah uzvratile na raketne napade.

Stotine stanovnika izraelskog grada Sderota protestovalo je ispred izraelskog parlamenta Kneseta zbog neuspeha vlade da zaustavi učestale raketne napade na taj grad. Mnogi demonstranti saopštili su da osećaju da je vlada ravnodušna na njihov položaj i, da je Sderot Jerusalim ili Tel Aviv izraelske snage odbrane bi odmah uzvratile na raketne napade. Mnogi od njih kažu da su mogli i imali gde napustili bi Sderot i pomerili se ka centru zemlje.
Sason Sara (55) jedna od demonstranata živi u Sderotu već gotovo 50 godina, njena deca žive u ovom gradu, i treća generacija njene porodice. „Prcvog dana školske godine helikopteri su kružili nebom i niko se u Gazi nije usuđivao da podigne glavu gore. Drugog dana helikopteri su nestali, a rakete Kasam su se vratile. Demonstranti su njajviše besni na premijera Ehuda Olmerta i traže n jegovu ostavku.
I deca Sderota učestvuju u celoj akciji. Oni gradom raznose fotografije koje oslikavaju posledice raketa Kasam – unesrećene ljude, sahrane, paljenje sveća za duše pokojnika, suze.
U međuvremenu, izraelske trupe uz podršku tenkova i buldoždera ušle su na jug Gaze u akciji protiv palestinskih militanata, samo dan nakon što je izraelski ministar odbrane izjavio da je neizbežna šira operacija unutar teritorije. Vlada je pod pritiskom javnosti da zaustavi palestinske raketne napade na jugfu Izraela. Rano juče, vojnici i vozila ušli su u Gazi u onome što je vojska nazvala rutinskom operacijom protiv milicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari