Samo godinu dana nakon privatizacije, novovaroški dvonedeljnik Zlatarske novosti zapao je u tešku ekonomsku situaciju, čime je njegov opstanak ozbiljno ugrožen. Zbog neizmirenih brojnih obaveza i nagomilanih dugovanja, nastalih pre svega nebrigom većinskog vlasnika, beogradskog bisnismena Đura Obradovića, i neredovnih plata, koje iako veoma niske, kasne i po tri-četiri meseca, novinari ovog jedinog novovaroškog štampanog medija, počeli su protest, uz poštovanje minimuma procesa rada. Oni žele da neizlaskom decembarskog broja ukažu vlasniku i lokalnoj zajednici na neodrživost ovakvog stanja i tražeći izmirenje zaostalih zarada.

Povodom nezavidne situacije u kojoj se lokalni list sa šestoro zaposlenih našao, javnosti se otvorenim pismom obratila njegova direktorica i urednica Dana Šunjevarić, u kome je istakla, da su zaposleni najavili radikalizaciju protesta ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi .

– Po svemu sudeći i pored iskazanog stava merodavnih predstavnika opštinske vlasti da je ovo jedino lokalno informativno glasilo potrebno novovaroškoj opštini i da ne bi trebalo da se ugasi, ono je od strane njegovog vlasnika, očigledno, pušteno niz vodu i upućeno da u privredno osiromašenoj sredini samo obezbedi prihode za svoj opstanak. Poznato je, međutim, da od svog osnivanja 1980. godine, pa do prošlogodišnje privatizacije, i u ekonomski „najsrećnijim“ vremenima Zlatarske novosti nisu bile u mogućnosti da opstanu bez dotacije opštine, koja je i njegov osnivač. Imajući u vidu sadašnju krajnje nepovoljnu sliku ovdašnje privrede, kao i nadolazeće posledice svetske ekonomske krize, nerealno je očekivati da će ovaj kolektiv uspeti da opstane u surovim tržišnim uslovima – navodi se u pismu glavne i odgovorne uredice.

Šunjevarićeva, između ostalog, i podseća vlasnika, vlast i građane Nove Varoši, da su se ove novine u tradiciji dugoj tri decenije, kao svojevrsni hroničar uglavnom burnog vremena čiji je pečat nosi, borio sa brojnim nedaćama i krizama, u kojima je, takođe, bivao ugrožen njegov opstanak, ovoga puta to je, ipak, ozbiljnije nego ikad.

– Da li će novovaroški poslenici javne reči, koji su i u najtežim vremenima diktature i ozlogašenog Šešeljevog Zakona o informisanju, stajali na braniku istine i odbrane profesije, istina kako se kasnije pokazivalo često uzaludno, ali, ipak, uporno i istrajno, postati žrtve tranzicije i demokratije, od koje su očekivali istinsku slobodu izražavanja, povoljniji društveni tretman i bolje materijalne uslove svog angažmana – pita se Dana Šunjevarić, koja protest svojih novinara komentariše kao očekivan i opravdan.

Na, za sada „tihi“ štrajk novovaroških predstavnika „sedme sile“ nema nikakve reakcije vlasnika, a da li će ovaj protest uroditi plodom videće se u narednih mesec dana, kada zaposleni u ovom kolektivu očekuju i intervenciju Agencije za privatizaciju, zbog nepoštovanja određenih klauzula u kupoprodajnom ugovoru, pre svega ulaganja u opremu i obezbeđivanja kontinuiteta poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari