Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika zatražili su juče da se poveća izdvajanje za obrazovanje iz bruto društvenog proizvoda i da se predstavnici vlasti izjasne da li je obrazovanje investicija ili potrošnja.


Sindikati su na sastanku sa članovima Odbora za prosvetu Skupštine Srbije izneli podatak da je, prema procentu izdvajanja za obrazovanje, naša zemlja na dnu liste među evropskim državama i da su sa prosečnom platom od oko 350 evra prosvetni radnici u Srbiji najlošije plaćeni od kolega u okruženju.

Zdravko Kovač, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije, kazao je da bi napadi na prosvetne radnike trebalo da budu sankcionisani u krivičnom zakonu na drugačiji način, „jer to da li je neki nastavnik dobar ili loš nije razlog da dobije batine“.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su kritikovali pojedina rešenja iz Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Oni su članovima Odbora za prosvetu izneli svoj plan za stabilan obrazovni sistem, u kojem, između ostalog, traže donošenje strategije obrazovanja, povećanje zarada, racionalizaciju mreže škola, reformu nadzorničke službe u Ministarstvu prosvete i reformu gimnazija.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da je glavni problem nedostatak novca da bi se izvršile promene u sistemu, povećale plate i poboljšali uslovi rada u školama, ali da će prosveta deliti sudbinu celog društva. On je dodao da Ministarstvo pokušava da smanji broj zaposlenih bez otpuštanja i podsetio sindikate da je upravo iz njihovih redova potekla priča kako je u prosveti višak zaposlenih između 10.000 i 15.000. 

Bojković: Kontrola trošenja novca za fakultete

Gordana Bojković, predsednica Sindikata visokog obrazovanja Srbije, zatražila je da se finansiranje visokog obrazovanja reguliše zakonom i da se uspostavi kontrola trošenja novca namenjenog fakultetima, odnosno da se ta sredstva troše namenski i racionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari