Traži se rehabilitacija brata Milana Nedića 1

Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića, podneo je Višem sudu u Beogradu zahtev za rehabilitaciju Boška Nedića, rođenog brata nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije tokom nacističke okupacije, saznaje Danas.

U zahtevu u koji smo imali uvid se navodi da se rehabilitacija traži zbog toga što je Boško Nedić „osuđen administrativnom odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača iz ideoloških i političkih razloga odlukom donetom protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda“. Podnosilac zahteva traži od Višeg suda u Beogradu da utvrdi da je Odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača pravno ništava.

U zahtevu se dodaje da je zločin Božidara Nedića okvalifikovan kao izdaja naroda i sastojao se u pomaganju Nemcima u održavanju okupacije nad svojom zemljom i narodom putem propagande preko štampe.

„Rehabilitant Božidar Nedić bio je aktivni oficir Vojske Kraljevine Srbije. Penzionisan je posle ranjavanja u Prvom svetskom ratu pa je kao invalid rada u međuratnom periodu jedno vreme bio potpredsednik beogradske opštine, direktor Opštinske štedionice i narodni poslanik. Bio je i predsednik Udruženja ratnih invalida između dva rata i njegov doživotni počasni predsednik. U toku Drugog svetskog rata nije bio u organima vlasti“, piše u zahtevu.

Podsetimo, proces rehabilitacije Milana Nedića, bivšeg predsednika Vlade Srbije za vreme nacističke okupacije, već se vodi pred većem Višeg suda u Beogradu. Sledeće ročište u tom postupku je zakazano za 28. novembar ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari