Na poslednjoj sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije, rektor beogradskog privatnog Univerziteta Singidunum prof. dr Milovan Stanišić predložio je da se ukine Pravni fakultet u Kragujevca i njegovu „transformaciju“ u departmant (studijsku grupu) za pravne studije u okviru kraagujevačkog Univerziteta.

Na poslednjoj sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije, rektor beogradskog privatnog Univerziteta Singidunum prof. dr Milovan Stanišić predložio je da se ukine Pravni fakultet u Kragujevca i njegovu „transformaciju“ u departmant (studijsku grupu) za pravne studije u okviru kraagujevačkog Univerziteta. Profesor Stanišić je rekao da bi inicijativu za ukidanje ovdašnjeg Pravnog fakulteta trebalo kod vlade Srbije, kao osnivača, da pokrene sam Univerzitet u Kragujevcu kako bi tim činom „poslali dobru poruku svetu da smo konkretnim potezima spremni da se borimo protiv korupcije“ Ovaj predlog rektora Singidunuma posledica je, naravno, aktuelne korupcionaške afere na kragujevačkom Pravnom fakultetu, čije se klupko pred ndležnim državnim organima još uvek odmotava, a zbog koje su do sada uhapšene 23 osobe, od kojih su 12 profesori te visokoobrazovne ustanove.
Povodom inicijative dr Milovana Stanišića, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Miloš Đuran kaže da predllog o ukidanju ovdašnjeg Pravnog fakulteta nije uvršten u zaključke poslednje sednice Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije, te time nije ni dobio zvaničnu formu. On pri tom pojašnjava da prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju ne postoji institut ukidanja fakulteta. Fakultet, prema Đuranovim rečima, može da izgubi status pravnog lica, što znači da izgubi mogućnost samostalnog finansijskog poslovanja i da se stavlja pod okrilje univerziteta u vidu departmanta, odnosno studijske grupe za određenu vrstu studija.

VUKSANOVIĆ i KOVAČEVIĆ sutra u Kragujevcu

Ministar prosvete i sporta dr Slobodan Vuksanović i rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovačević, koji je i predsdednik Rektorske konferencije univerziteta Srbije, posetiće sutra Pravni fakultet i Univerzitet u Kragujevcu. Vuksanović i Kovačević će tom prilikom razgovarati i sa studentima ovdašnjih fakulteta.

– Očekujemo da ćemo od ministra Vuksanovića i rektora Kovačevića dobiti novu podršku za očuvanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu – kaže dr Miloš Đuran.

– U Ministarstvu prosvete i sporta ovim povodom ovih je dana, ipak, održan jedan sastanak kojem su, pored rukovodstva i studenata kragujevačkog Univerziteta, prisustvovali i članovi Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije. Ministar prosvete i sporta dr Slobodan Vuksanović podržao je na tom sastanku opstanak Pravnog fakulteta u Kragujevcu, što je, po mom sudu, u interesu tog fakulteta i Univerziteta u Kragujevcu, a ponajviše najvećeg broja studenata, kako Pravnog fakulteta tako i ovdašnjeg Univerziteta koji vredno uče i rade – kaže dr Đuran.
On potom kaže da će se rukovodstvo Univerziteta u Kragujevcu povodom aktuelne situacija na Pravnom fakultetu sredinom ove sedmnice obratiti i vladi Srbije. – Tražićemo od vlade podršku za očuvanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu, ali i zaštitu interesa studenata. Ovo znači da hoćemo da se diplome svih onih koji su studirali na kragujevačkom Pravnom fakultetu, kao i onih koji sada studiraju na tom fakultetu tretiraju i vrednuju isto kao i diplome dobijene na istovetnim fakultetim u ostalim univerzitetskim centrima u zemlji. Ne smemo generalizovati trenutnu situaciju na Pravnom fakultetu, jer, ponavljam, najveći broj studenata na tom fakultetu i celom kragujevačkom Univerzitetu pošteno i marljivo uči i radi – tvrdi dr Đuran.
Rektor Univerziteta u Kragujevcu kaže da nastojanjima za očuvanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu u prilog ide i činjenica da je minulih dana situacija na tom fakultetu uveliko stabilizovama. Nastavni proces na Pravnom fakultetu je, veli dr Đuran, uz pomoć nastavnika iz drugih univerzitetskih centara gotovo u potpunosti normalizovan. Na Pravnom fakultetu je, umesto uhapšenih profesora te visokoškolske ustanove, angažovano sedmoro nastavnika sa strane, od kojih šestoro iz Beograda i jedan iz Niša. Savet Pravnog fakulteta je krajem minule nedelje jedanaest od ukupno dvanaest uhapšenih profesoa udaljio sa posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari