Treći protest „Pravda za Ninu“ u Novom Sadu, porodica traži svedoka nesreće 1Foto: 021.rs

I večeras se u Petrovaradinu održava protest „Pravda za Ninu“, koji organizuju porodica i prijatelji Nine Rađenović, koja je početkom juna nastradala u saobraćajnoj nesreći.

Iako je Osnovno javno tužilašvo u Novom Sadu pre desetak dana zatražilo pritvor za osumnjičenog, što je i osnovni zahtev protesta, sud još nije doneo odluku o tome.

Prema pisanju novosadskog „Dnevnika“, saslušanje u Osnovnom sudu u Novom Sadu zakazano je za 20. avgust.

Učesnici protesta „Pravda za Ninu“ i večeras su blokirali Preradovićevu ulicu u Petrovaradinu.

Protest se održava treći put, a njihov osnovni zahtev je da osumnjičeni P. R. (21) iz Sremskih Karlovaca bude pritvoren.

Da je 6. juna u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu poginula 21-ogodišnja devojka javnosti nije bilo poznato sve do 24. juna, kada su meštani Petrovaradina održali prvi protest za Ninu Rađenović.

Povod je bila saobraćajna nesreća u kojoj je ona izgubila život, a zahtev isti onaj koji gradskim vlastima upućuju već deset godina – da u Preradovićevoj ulici, koja je i magistralni put ka Beogradu, postavi nedostajuće saobraćajne znake.

I kao po komandi, gradske vlasti su baš tog dana počele da farbaju i postavljaju signalizaciju, i to uoči skupa. Na skupu, na kom je kamera N1 bila jedina, upoznali smo Nininu porodicu. Nekoliko dana kasnije, kada smo se ponovo sreli, ispričali su nam više o večeri u kojoj su ostali bez nje.

„Moja bratanica, imamo snimak iz Mikromarketa gde ona kupuje, gde se ona vraća da pređe na drugu stranu. Onda ubica udara nju kolima, i to udara vozačevom stranom. Znači ona mu je prešla, ona udara u njegov levi far. Jedan doktor, on ga je video kako je divljao. Sumnjamo da je išao brzinom od 120, možda i jačom brzinom“, rekao je Ninin stric Đuro Rađenović.

Muškarac (21), koji je te večeri bio za volanom, pušten je da se brani sa slobode, a porodica iz Tužilaštva nije dobijala nikakve informacije. „Pravda za Ninu“ na protestu je prvi put zatražena 30. jula, kada smo saznali da osim sporosti tužilaštva, porodica ima zamerke i na površnost policije, koja nije uzela kontakte od ključnog svedoka, za kojim sad porodica traga putem medija.

Porodica moli građane da im pomognu da pronađu mladića koji je vozio 6. juna, oko 21 čas, iz pravca Sremskih Karlovaca ka Novom Sadu i koji je, prema opisu, u ranim dvadesetim godinama, visok je i mršav sa bradicom. U trenutku nesreće na sebi je nosio narandžasti duks sa kapuljačom i belim natpisom, a vozio je automobil sa registarskim tablicama Inđije.

„Da li treba da pitam, kako je rađen uviđaj, ako je njen stric ujutru našao njen telefon? Kako je rađen taj uviđaj? O čemu mi dalje razgovaramo? Znači dete koje imalo uredne dokumente vodilo se kao NN lice. O čemu mi dalje da pričamo znači tri ekipe policije su ovde bile?“, pita se Ninina majka Zorica Rađenović.

Te večeri učesnici protesta blokirali su put na šest sati. Nekoliko dana kasnije reagovalo je Tužilaštvo – osumnjičeni je saslušan prvi put za skoro dva meseca. Za njega je tada zatražen i pritvor, o čemu odluku treba da donese Osnovni sud. Osumnjičeni je, međutim, i dalje na slobodi, pa je „Pravda za Ninu“ na istom mestu zatražena i 6. jula, a najavljen je i novi protest. I ovoga puta sa blokadom puta, nedaleko od mesta na kom je Nina izgubila život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari