Jedan neprimereni komentar lekara potpuno je promenio život 67-godišnje Milke Petrović iz Sinjca kraj Bele Palanke koja više od tri decenije živi sa ugrađenom gastrostomom (otvor i plastično crevo na stomaku i želucu), preko kojeg se hrani zbog trajnog oštećenja jednjaka. Milka priča da je posle operacije slepog creva i opaske lekara da je „debela kao svinja i da ne može da joj pronađe slepo crevo“, odlučila da smrša. Dve godine je svakog dana pila čašu sirćeta i izbegavala hranu. Na kraju je popila i manju količinu žive sode koja je trajno oštetila njen jednjak.

– Komentar lekara koji mi je operisao slepo crevo 1955. godine jako me je povredio. Prestala sam da jedem i počela sam da pijem sirće. Dve godine svakog dana sam pila po jednu čašu sirćeta ujutru. Uveče nisam ništa jela – priča Milka. – Radila sam mnoge poslove u selu i na njivi. Bila sam jako malaksala i onda sam u svojoj 17. godini popila manju količinu žive sode. Dve godine sam se potom lečila na klinici u Nišu – kaže Milka i dodaje da je imala samo 27 kilograma kada je dobila uput za VMA u Beogradu gde ju je operisao čuveni doktor Isidor Papo.

– Papo mi je 1962. godine stavio stomu preko koje sam se hranila. Imala sam nekoliko operacija jednjaka. Godinama sam se tako hranila, pa se vremenom prva stoma zatvorila. Doktor Papo mi je 1980. ugradio novu stomu koju imam i danas – kaže Milka. Objašnjava da hranu i vodu uzima isključivo preko stome. U usta samo povremeno sipa vodu tek da ih ispere. – Imam levak koji stavim na ovo crevo i sipam hranu, vodu ili sok. Tako se hranim decenijama. Sama spremam hranu koja mora da bude meka. U poslednje vreme osećam određene zdravstvene tegobe. Posebno mi je teško noću jer sedeći spavam – kaže ona.

Milka u Sinjcu živi sa suprugom Mladenom. Poslednjih deset godina nemaju struju, koja im je isključena zbog duga, pa uveče pale sveću. Njihova ćerka sa svojom porodicom živi u Beloj Palanci. Milka navodi da više ne može da radi u polju kao nekad, jer se brzo zamara, a i kućni poslovi joj padaju sve teže. Poslednjih godina ide na pregled kod doktora Nebojše Veličkovića, koji joj, kad vidi da je malaksala i da ne može da hoda, a da stomak ne prima hranu, daje infuziju. – Doktor se uvek čudi da neko sa stomom živi tako mnogo godina – kaže Milka.

Medicinski fenomen

Hirurg u pirotskoj bolnici Nebojša Veličković, koji radi i u Domu zdravlja u Beloj Palanci, kaže da je Milka medicinski fenomen. Živeti više od 30 godina u selu, u neadekvatnim uslovima i hraniti se na takav način, stvarno je izuzetak. Taj slučaj još nije prezentovan u širim medicinskim krugovima, ali se spremamo da napišemo jedan rad o tome – kaže Veličković. Milka je fenomen jer obično takvi ljudi kratko žive. Iako ima prve znake smetnji na srcu, povišen pritisak i oštećenja pluća, Milka je izuzetno hrabra i uporna žena koja se s tim uspešno bori – ističe doktor Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari