Tri izložbe u Beogradu povodom manifestacije Maj mesec matematike 1Foto: CPN

U okviru jubilarne 10. manifestacije Maj mesec matematike, čiji je ovogodišnji slogan FORMULA UMETNOSTI, organizovane su tri izložbe u centru Beograda.

Izložba LaLa Lab otvorena je do 28. maja, u Matematičkom institutu SANU (preko puta zgrade SANU, u Knez Mihaiolovoj ulici).

Ona je posvećena uskoj vezi matematike i muzike, oblasti koje dele mnoge sličnosti: obe discipline proučavaju apstraktne objekte, imaju složene strukture i pravila, dobro definisanu notaciju i precizne su u svojim rezultatima.

„Matematika je duboko ukorenjena u sve aspekte muzike, od fizike zvuka do izrade instrumenata, od ritmičkih obrazaca do tonske harmonije, od klasične do elektronske muzike. Matematika uključuje muziku i naše razumevanje umetnosti na isti način kao što uključuje fiziku i naše razumevanje sveta“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli iz organizacije, ova izložba je svojevrsna spona između dve oblasti.

„Nije ni potpuno matematička, ni potpuno muzička, isto kao što ni ove oblasti nisu kompletne jedna bez druge. Ona preispituje kako razumemo zvuk, ton, muziku i govor, i analizira kako gledamo na grafove, nizove i algoritme“, pojašnjeno je u saopštenju.

Izložba „Poetični svetovi matematičkih teorija“, druga u nizu izložbi, predstavlja mesto susreta matematičara i umetnika, njihovog odnosa i uticaja matematičkih saznanja na čoveka i društvo.

Postavka se nalazi na otvorenom, na glavnom šetalištu na Kalemegdanu do 31. maja.

„Matematika i umetnost se igraju našom stvarnošću i daju njeno apstraktno objašnjenje. Obe se sastoje od istih refleksija i promišljanja, kreativnosti i inspiracije. Kroz ugao umetnosti, ova postavka matematiku približava i onima kojima se ona čini nedokučivom i kompleksnom. Ideja za ovu izložbu potekla je od grupe mladih istraživača iz celog sveta, koji su koristili crteže, slike, fotografije i digitalne alate kako bi preveli matematičke formule i jednačine u vizuelnu predstavu. Matematičari koriste umetnost da interpretiraju svoj rad, a umetnici kroz umetničku viziju interpretiraju matematiku“, saopštili su iz organizacije.

U Mikrogaleriji, izložbenom prostoru otvorenom ka Ulici kralja Petra 46, otvorena je do 1. jula interaktivna postavka pod nazivom M3h10.

Postavka je posvećena retrospektivi 10 godina manifestacije Maj mesec matematika.

Postavka je koncipirana kao kompleksan mehanički sistem, podseća na stare arkade, Rub Goldbergovu mašinu, a i na neke od nezaboravnih eksponata koji su obeležili 10 godina manifestacije.

Prolaznicima je omogućeno da pokrenu postavku – lančanu reakciju, koja ih vodi kroz 10 godina manifestacije, zaključno sa aktuelnom pod sloganom „Formula umetnosti“.

„Mikrogalerija je poseban izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, koji direktno komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkriva naučne koncepte, pojmove, oblasti ili fenomene. Ona predstavlja svojevrsni prozor u aktivnosti i sadržaje Centra za promociju nauke, a u pet kvadratnih metara predstavlja se naučna oblast, program ili projektna tema koji su trenutno u fokusu. Ovo nije samo izlog, već prava interaktivna naučnopopularna postavka, koju svi mogu videti, a često i isprobati, pokrenuti ili slušati“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari