Tribina "Antifašizam danas - ko nam krade pobedu" 1

Tribina „Antifašizam danas – ko nam krade pobedu“ održaće se 9. maja u 19 časova u KC Grad (Braće Krsmanović 4) u organizaciji Društva „Koraci“.

„Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope ove godine svet dočekuje u bitno drugačijim okolnostima i atmosferi nego svih prethodnih godina. 9. maj obeležavamo u tamnoj senci rata u Ukrajini i novih globalnih podela, opterećeni posledicama pandemije izazvane novim virusom i narastajućom ekonomskom krizom ali i neprekinutim trendom rasta desnog ekstremizma u svetu, falsifikovanjem istorije, retrogradnim društvenim procesima u kojima propaganda, laž i šarlatanstvo zamenjuju odgovorno političko vođstvo, nauku i istinu“, saopštilo je Društvo „Koraci“.

Na tribini će govoriti Dino Mustafić, reditelj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo; Lidija Dimkovska, makedonska književnica i teoretičarka književnosti; Varja Đukić, filmska i pozorišna glumica iz Crne Gore; Dubravka Stojanović, istoričarka, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i Aleksandra Bosnić Đurić, kulturološkinja i aktivistkinja iz Novog Sada.

Učesnici će pokušati da odgovore na neka od pitanja: Šta je antifašizam nekada bio, a šta je on danas? Zašto je važan i 77 godina nakon njegovog vojničkog poraza? Šta se desilo sa antifašističkim nasleđem u Evropi (u zemljama pobednicama i među poraženima)? Ko je i kako u državama nastalim na ruševinama bivše Jugoslavije prigrlio nasleđe antifašističke borbe?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari