Tribina NDNV: Budućnost novinarstva u regionu je u samoorganizovanju 1Foto: printscreen

Novinarka Ana Lalić ocenila je danas da su jedina konstanta u srpskom novinarstvu „bezbednjaci“ kojih ima u svim velikim redakcijama i koji opstaju uz svaku vlast.

Na onlajn tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) „Novinari na brisanom prostoru“, Lalić je navela da je solidarnost među novinarskim i medijskim profesionalcima koji su izloženi različitim pritiscima nešto što bi moralo da se podrazumeva.

Lalić, koja je i laureatkinja ovogodišnje novinarske nagrade NDNV za najbolju novinarku, rekla je i da ta solidarnost iskazana na nedavnom protestu podrške novosadskon novinaru Dašku Milinoviću, koji je bio fizički napadnut zbog antifašističkih stavova a uz opasku da nije smeo da se dozvoli fašistički skup koji je održan istog dana kao svojevrsni kontramiting.

„Grupacije neofašista nikad ne bi smele da budu na ulici, a kamoli da prave javne skupove i da im se to dozvoli. To nisu slučajne grupe klinaca koje ne znaju šta će sa sobom, pa onda slave Nedića po ulici i pozivaju na mržnju prema autonomašima, ili žrtve racije proglašavju komunističkim žrtvama“, rekla je novinarka.

Kako je navela, takve grupacije imaju svoje vođe, dobro su organizovane i finasirane a kao primer navela je prošlogodišnje paljenje Gradske kuće u Novom Sadu, dok je policaja „sve samo nemo posmatrala, što je nedopustivo“.

Lalić je upozorila i na pogubnost nacionalističkih aspiracija političara iz Srbije, i iz vlasti i iz opozicije, prema zemljama u okruženju, pre svega kad su u pitanju Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

„Mi stalno živimo u predratnom, ratnom ili posleratnom miljeu, takva nam je i politička retorika. Srbija nema šta da se petlja u uređenje bilo koje druge države. U srpskim medijima vladala je poptuna pomama nakon promene vlasti u Banjaluci i Crnoj Gori, iako su potrebna dva klika da se vidi o čemu je reč. Nadam se da ćemo postati oprezniji zbog tih podmetanja o umivenim četnicima. Ne možeš biti malo četnik, ili malo ustaša, ili malo fašista. Ili jesi, ili si normalno biće“, rekla je novinarka.

Dobitnik Regionalne nagrada NDNV-a „Mirko Đorđević“ za najboljeg novinara na eksjugoslovenskom prostoru Dragan Bursać rekao je da ozbiljne države čuvaju novinare i od same države, odnosno sistema, dok je u ovom region „sistem upregnut da vas uništi“.

„Budućnost novinarstva u regionu zato je samo u našem samoorganizovanju. Nemamo mi nikoga iza sebe“, rekao je Bursać.

On je ocenio da snishodljivost političara iz Banjaluke prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću liči na „takmičenje u rektalnom alpinizmu“, koje iako izgleda tragikomično – zapravo je slika tragedije naših društava.

Prema njegovim rečima, to su društva u kojima dominiraju „ljubitelji i čuvari porodičnih i tradicionalnih vrednosti, koji su svi po pravilu desničari i ksenofobi, oni koji prave narodne patrole protiv migranata i podržavaju ratne zločince“.

„Sve to rade pod patronatom države, za koju odrađuju prljavi posao“, kazao je i dodao da to pokazuje i primer napada na novinara Daška Milinovića i fašistički kontramiting u Novom Sadu.

Kako je naveo, želi da veruje da je Vojvodina duboko antifašistička, i dodao da to što se dešava u dogmama srpskog sveta jeste unormljavanje nenormalnog, a te desničarske grupe koje se pojavljuju na ulicama samo su izvođači radova.

„Njihov cilj je da Vojvodina postane srBska. Oni nisu huligani, oni su fašisti. I ukoliko mediji i novinari, antifašisti, ukoliko mi ne stanemo u odbranu antifašizma, Vojvodina će biti reč koja više ne znači ništa“, kazao je Bursać.

Dobitnik Nagrade NDNV za istraživačko i analitičko novinarstvo Igor Išpanović kazao je da se novinari za slobodu medija moraju boriti svakodnevnim delovanjem.

„Napad na novinara Daška Milinovića bio je očigledan čin mržnje, što je veoma zastrašujuće“, naveo je on.

Dodao je i da su migranti, koji su često tema njegovih tekstova, takođe izloženi napadima iz mržnje od strane različitih desničarskih grupa.

„Uglavnom iza tih napada stoje ljudi koji su razočarani i besni na državu i institucije“, ocenio je on.

Novinarka Aleksandra Živković Bučko, koja je dobila Nagradu NDNV-a za izveštavanje na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, ukazala je da se novinari manjinskih redakcija svakodnevno suočavaju s pritiscima od onih koji dolaze sa politčkih adresa do onih iz sopstvenih nacionlanih saveta.

Ona je navela da je najopasniji trend za novinarstvo u tim redakcijama autocenzura – kojoj podležu brojni novinari.

„Autocenzura je možda i najrasprostranjeniji problem u manjinskim redakcijama. I to je ono što najviše zabrinjava jer je u pitanju nepostojanje svesti kod tih novinara da svoj posao treba da rade profesionalno“, rekla je Živković Bučko.

Današnja tribina bila je posvećena položaju novinara u Srbiji i u eks jugoslovenskom prostoru, njihovoj borbi sa lažnim vestima, dominatnim nacionalističkim matricama i govorom mržnje. Emitovana je na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari