Tribina o štetnosti infracrvenog zračenja 1

Nove klimatske prilike donose i niz novih izazova i opasnosti po zdravlje. Veliki temperaturni prelazi između ostalog utiču i na kožu, Da li smo spremni za sunce? Koliko znate o štetnom sunčevom zračenju?

Upravo su ova pitanja bila u fokusu edukativne tribine koja je danas održana u Beogradu pod nazivom “Uzmite najbolje od sunca” na kojoj su govorili dr Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, dermatolog dr Nevenka Dokmanović i Gordana Plemić, predsednica udruženja “Roditelj”.

Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja do 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i 5-7 odsto predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Najštetniji su infracrveni A zraci (IR-A). Oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu.

– Treba biti veoma oprezan sa infracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do strukturnih promena u kolagenu, što značajno ubrzava procese starenja kože već izazvanog UV-zračenjem. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infracrvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, istakla je dermatolog dr Nevenka Dokmanović.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece. Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ima korisne savete kako najbolje zaštititi mališane

– Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete radovno maže. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11-16h, ali se ta granica u južnim primorskim predelma (u julu i avgustu) pomerila na 0d 10-17 pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca.

Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih sat vremea. Potrebno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infra crvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka.

“Ne budi crven kao rak”

U cilju podizanja svesti o svim efektima sunčevog zračenja, udruženje “Roditelj” se priključilo kamapanji Ne budi crven kao rak. “Savet za sve mame i tate – krema za sunčanje koju kupujete obavezno treba da sadrži zaštitu i od štetnog infacrvenog zračenja. Samo tako će taj vaš zaštitni štit biti dovoljno jak, ističe Gordana Plemić, predsednica udruženja “Roditelj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari