Tribina o uzbunjivačima Građanskog demokratskog foruma 1Foto: Dragan Banjac

Forum pisaca i Građanski demokratski forum GDF, nastavljaju sa organizacijom otvorenih tribina, pa je u u subotu, 23. novembra od 11:30 časova na Trgu Nikole Pašića 9, tribina o uzbunjivačima.

Ovo je trenutno najaktuelnija tema zbog položaja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je bio mesec dana u pritvoru a sada je u kućnom pritivoru jer se usudio da javno govori o korupciji vladajuće Srpske napredne stranke u Valjevskom Krušiku.

Velika je verovatnoća da će ova tema i dalje biti aktuelna jer je sva namenska industrija pod kontrolom jedne stranke ili jendog čoveka tj. Aleksandra Vučića, kao što je i većina ostalih unosnih poslova više ili manje povezana sa najvišom korupcijom. U ovakvoj situaciji osnovano se može očekivati još uzbunjivača, jer nisu svi uplašeni ili kupljeni. Zato je došlo do zloupotrebe pravosuđa i do kriminalizacije uzbunjivača stavljajući ga u položaj optuženog umesto da dobije zaštićen položaj.

To je poruka koju ova vlada šalje budućim uzbunjivačima ali je i javnost ustala i poslala svoju poruku vladajućim koruptivnim krugovima. Može li javnost biti jedina efikasna zaštita uzbunjivača? Koliko pravni okrvir stavrno može da zaštiti uzbunjivače? Može li se sprečiti buduća zloupotreba pravosuđa u predmetima uzbunjivača?

Zašto je uzbunjivač Aleksandar Obradović još u kućnom pritvoru? Na ova, ali i druga pitanja odgovore će pokušati da daju Miodrag Milosavljević programski direktor Fonda za otvoreno društvo, Aleksandar Olenik advokat i predsednik GDF kao i moderator prof. Rade Veljanovski, podpredsednik GDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari