Tribina “Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari” 1

Tribina “Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari” biće održana u Kragujevcu, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“, u utorak u 12 časova.

Teme koje će biti predmet razgovora u Kragujevcu su: netransparentno vlasništvo u medijima; posledice loše privatizacije medija; uticaj oglašivača i krupnog kapitala na medije; (ne)moć istraživačkog novinarstva; da li je istraživačko novinarstvo moguće (samo) na internetu; kako unaprediti slobodu medija; cenzura i autocenzura. To će biti šesti u seriji od deset razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom  Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia. Razgovori su do sada realizovani u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Subotici i Užicu, dok će naredni biti u Kragujevcu, Vranju, Šapcu, Vršcu i Zaječaru.

Sagovornici su: Željko Bodrožić, urednik Kikindskih novina; Irina Milutinović, naučna saradnica Instituta za evropske studije; Vlatko Sekulović, advokat; Miroslav Jovanović, urednik Kragujevačkih novina; Dejan Milošević, urednik portala PRVI PRVI NA SKALI. Moderator je Slobodan Georgijev, novinar BIRN-a.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pcw_qHCFk24]

Ove godine navršava se 20 godina pisustva edicije  Multimedia, IP Clio, u stručnoj i široj javnosti. Nedavno, na 23. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, uručeno je i poslednje u nizu priznanja – Povelja Novosadskog sajma za dvadesetogodišnjicu uspešne aktvinosti što je četvrto priznanje dosadašnjem uredničkom konceptu i aktivnostima.

Kako kažu organizatori namera im je da “radno obeleže” ove jubileje u Srbiji i to sa svojim dugogodišnjim partnerima i saradnicima.

Serija razgovora pod nazivom  Mediji i Novi optimizam  imaće za cilj da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara. Time nastavljamo sa dvodecenijskim podsticajima medijskim poslenicima da se aktivnije zalažu za obrazovanje i unapređenje profesije. Dnevni list Danas, kao i agencija Beta takođe obeležavaju dve decenije delovanja. Ova naša dva ugledna, neposrnula i nepotkupljiva izvora informacija i kritičkog mišljenja, učestvovaće i beležiće debate koje će se raealizovati u deset gradova Srbije.

Sledeći razgovor “Publika kao (ne)kritika” biće održan u Vranju 16. juna.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari