Tribina RAT I „BRAT“ u četvrtak, 14. jula u Dorćol Platzu 1Foto: Promo

Tribina RAT I „BRAT“ održaće se u četvrtak, 14. jula u Dorćol Platzu u Beogradu sa početkom u 19 časova.

Ovu javnu debatu organizuju Novi Optimizam i Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR, uz podršku Građanskih inicijativa.

U razgovoru o ruskoj agresiji na Ukrajinu učestvuju Jelena Diković, novinarka dnevnog lista Danas, advokat Rodoljub Šabić, Aleksandra Godfroid, novinarka N1 i Slobodan Georgiev, novinar Newsmax media.

Razgovor će moderirati novinar N1 Adam Santovac.

Pre početka tribine, okupljenima će se u uvodnoj reči obratiti Sofija Todorović, programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava, a potom će biti emitovan kratak video poziv preko koga će se obratiti sociolog i predavač sa Harvarda Danilo Mandić.

Tribina istog naziva prethodno je održana u Novom Sadu na Dan pobede nad fašizmom i tada je postavljeno pitanje „Koja je tvoja crvena linija?“.

„Dva meseca kasnije, rat u Ukrajini ne jenjava a Srbija se i dalje nije zauzela stav u odnosu na rusku agresiju. Ima li Srbija, poučena prethodnim ratovima, crvene linije za “brata”, ili će žmuriti na agresiju nad Ukrajinom pravdajući to “bratskim odnosom” sa Rusijom? Kada će i da li će uopšte doći trenutak da Srbija, zarad mira, zbog solidarnosti sa žrtvama i zbog sopstvene budućnosti, kaže NJET (B)RATU?“, navode organizatori tribine.

U najavi debate se ukazuje da je prošlo osam godina od početka rata i više od 130 dana od novog brutalnog talasa ruske invazije na Ukrajinu.

„Za vreme ovogodišnje opšte agresije na Ukrajinu ubijeno je više hiljada civila, dok je nekoliko miliona ljudi u strahu raseljeno širom Ukrajine i Evrope. Svedoci smo nesagledivom obimu kršenja ljudskih prava. Ipak, medijska mašinerija u Srbiji radi svim silama na relativizaciji nasilja i pravdanju agresora. Proruski narativ i kult ličnosti Vladimira Putina dominantan su okvir u kom se informiše i promišlja većina građana“, ističu organozatori.

Učesnici tribine RAT I „BRAT“ problematizovaće način na koji se tema putinovskog rata predstavlja u srpskim “mejnstrim” medijima, a sa tim u vezi i političku tišinu predstavnika Srbije povodom masovnih kršenja ljudskih prava u Ukrajni koja se ne može opravdati konceptom neutralnosti.

Debata je otvorena za sve zainteresovane građan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari