Tribina: Stariji ne znaju za digitalna dešavanja, potrebno ih obrazovati 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Starije osobe ne znaju šta se događa u digitalnom okruženju, pa ih je potrebno obrazovati, jer sada ne mogu da utiču na decu zbog ogromnog jaza između generacija, rečeno je danas tokom onlajn rasprave „Sloboda izražavanja na internetu: zajednički izazov za Evropsku uniju i Srbiju“.

Ljudi treba da postanu svesni gde mogu da nađu informacije, izjavila je Nevena Krivokapić iz Fondacije Šer, uz konstataciju da će se tradicionalni mediji prilagoditi mladima, jer su svesni da moraju doći do nove publike i naći mesto u digitalnom okruženju.

Srpski zakon o medijima ne tretira fejsbuk kao medij, ali to ne znači da oni koji šire neistinite tvrdnje nisu za to odgovorni, jer tu materiju regulišu drugi propisi, navela je Nevena Krivokapić.

Prema njenim rečima, sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, pa se može ograničiti, ali je ocenila da je nemoguće i nepoželjno regulisati sve sadržaje na internetu.

Moramo da znamo da filtriramo informacije, kako da ih čitamo, izjavila je Nevena Krivokapić.

Viktor Marković sa sajta Njuz Net je naveo da su starije osobe na internet stigle preko fejsbuka, „što je čudno“, pa su uglavnom žrtve lažnih tvrdnji.

Njuz Net ne pravi lažne vesti, već kreira vesti. Za razliku od nekih medija, mi ne lažemo publiku, rekao je Marković, uz konstataciju da autori Njuz Neta na osnovu zdravog razuma odlučuju o tome da li ono što pišu može nekog povrediti, dezinformisati ili uvrediti.

Pol Anri Prese iz Delegacije EU u Beogradu je ocenio da internet ima moć da unapredi slobodu izražavanja, ali je dodao da se treba boriti protiv negativnih aspekata, kao što su dezinformacije i uvrede.

To nije počelo sa internetom. Dezinformacije i manipulativno ponašanje medija postoje vekovima, izjavio je Prese.

Prema njegovim rečima, dezinformacija je zloupotrebljavanje publike tvrdnjom čiji autor zna da je lažna, zbog čega se i na internetu može biti sankcionisan.

Pol Bučer iz Centra za evropske politike je izjavio da EU ohrabruje veću odgovornost društvenih mreža, ali da se tu ne čini dovoljno.

Bučer je ocenio da je Zapadni Balkan osetljiv što se tiče korišćenja dezinformacija, jer je na tom prostoru medijska pismenost slabija nego u drugim delovima Evrope i zbog kontroverznih političkih problema.

Pandemija virusa korona je pokazala da dezinformacije mogu biti vezane i za zadravlje, što je vrlo opasno, konstatovao je Bučer.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.