U Negotinu je održan tradicionalni Sajam meda i vina na kome je učestvovalo više od 60 izlagača, proizvođača vina i meda iz cele Srbije, koji su svoje proizvode predstavili na Gradskom trgu u Negotinu. Posetioci ove međunarodne manifestacije, a bilo ih je mnogo, bili su u prilici da degustiraju vina i rakije poznatih i priznatih proizvođača, ali i probaju med i proizvode od meda, razgledaju i kupe etno proizvode. Visok kvalitet vina i rakija iz istočne Srbije potvrđen je i na ovom, VI Međunarodnom sajmu meda i vina, sa koga su najzadovoljniji otišli Knjaževčani i domaćini zbog nagrada koje su osvojili.


Negotinska Vinarija „Matalj“ trijumfovala je u kategoriji crvenih vina, osvojivši prvu nagradu za „kaberne S“ iz 2008. godine. Odlukom žirija drugoplasirana je „Crvena kupaža 2009“ knjaževačkog podruma „Urošević“, dok je treće mesto pripalo „merlou“ iz 2009“ vršačke Vinarije „Vinik“.

Prema oceni žirija, na čijem čelu je bio prof. dr Slobodan Jović, lane je Vinarija VIMMID iz Vidrovca kod Negotina napravila najbolji roze, Vinarija „Matalj“ je u ovoj kategoriji osvojila drugo, a knjaževački podrum „Živković“ treće mesto za roze berbe 2009, odnosno 2010. U kategoriji belih vina prvu nagradu dobila je lanjska „Bela kupaža“ knjaževačkog Vinskog podruma „Urošević“. Drugo mesto pripalo je „Šardoneu“ iz 2008. Vinarije „Matalj“, a treće prošlogodišnjem „Šardoneu“ podruma „Milivojević“ iz Rečke kod Negotina. Prvu nagradu u kategoriji rakija osvojio je knjaževački podrum „Tošić“ za šljivovicu iz 1992. „Travarica“ knjaževačkog podruma „Živković“ osvojila je drugo, a komovica Vinarije „Janucić“ iz Veljkova kod Negotina treće mesto.

Osim što su na štandovima izlagača mogli da degustiraju proizvode, posetioci Međunarodnog sajma vina i meda, žeđ su mogli da gase i vinom koje je teklo iz fontane u centru grada, dok su gledali kulturno-umetnički program u kome su učestvovali etno grupa „Klasje“, hor OŠ „Branko Radičević“, folklorna grupa Udruženja penzionera iz Vranja, KUD „Stevan Mokranjac“ i frulaška grupa iz Kobišnice.

U okviru negotinskog Sajma meda i vina održan je i sastanak Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije, kao i tribina na temu „Srpsko pčelarstvo danas“ na kojoj su govorili čelnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije i predsednici pčelarskih organizacija iz regiona Bor i Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari