Trivan: Ekologija najvažnije planetarno pitanje 1Foto: FoNet

Zaštita životne sredine je ubedljivo najvažnije planetarno pitanje, ali nisam siguran da se u Srbiji svi slažu da je to naše najvažnije pitanje, izjavio je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je to rekao na konferenciji „Vetrovi trgovine“, čiji su organizatori Privredna komora Srbije (PKS) i američka ambasada u Beogradu.

Zaštita životne sredine nije prepreka za razvoj Srbije, već prilika za investiranje 10 do 15 milijardi dolara u energetiku, upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom i otvaranje nekoliko hiljada radnih mesta, izjavio je Trivan.

On je konstatovao da svako ko ulaže u Srbiju otvara vrata za prisustvo u svim zemljama regiona.

Problem životne sredine je potpuno neopterećen hipotekama iz prošlosti i omogućava saradnju sa svim zemljama, rekao je Trivan.

On je ocenio da Srbija „više nema luksuz da uništava životnu sredinu“.

Nema rezultata preko noći, ali ako budemo radili, biće ih za pet do 10 godina, izjavio je Trivan.

Ambasador SAD Kajl Skat je izneo podatak da vrednost američkih investicija u Srbiji iznosi četiri milijarde dolara i da u firmama iz SAD radi oko 17.000 ljudi.

Vrednost trgovinske razmene između SAD i Srbije je prošle godine iznosila pola milijarde dolara. Rastu investicije, otvaraju se radna mesta i u Srbiji i u SAD, rekao je Skat.

On je naglasio da je američka privreda najjača na svetu, ali da SAD nisu među prvih 10 zemalja u srpskim ekonomskim odnosima.

Mnogo je prostora za napredak, ocenio je Skat.

Predsednik PKS Marko Čadež je izjavio da je Srbija poželjna poslovna investiciona destinacija – „stabilna, predvidiva, konkurentna“.

Srbija je privukla 12 puta više investicija u odnosu na ono što bi se po veličini njene ekonomije očekivalo, rekao je Čadež. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari