Trivan: "Mikser festival" svojevrsni ekološki i kulturni fenomen 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prelazak ka zelenoj ekonomiji u Srbiji značiće nova radna mesta, novi prostor za investicije, ali i novi način razmišljanja i ponašanja koji će uvesti Srbiju u zajednicu modernih država, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je gostovao na otvaranju trodnevne međunarodne konferencije „Šift“ koja se održava u okviru „Mikser festivala“ u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Ovogodišnji jubilarni „Mikser festival“ posvećen je održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, koji se tematski razmatraju od strane domaćih i stranih stručnjaka radi iznalaženja odgovora i puteva ka ekološki utemeljenim razvojnim rešenjima, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Pozivajući društvo da „cirkuliše“, Trivan je naglasio da se Ministarstvo zaštite životne sredine ozbiljno bavi temom cirkularne tj. zelene ekonomije, zajedno sa civilnim društvom, privrednim i međunarodnim organizacijama koji razumeju njen značaj.

Međutim, kako je istakao, značajno je da ovu temu razumeju u privrednom sektoru, a posebno donosioci odluka.

„U Srbiji imamo 80 odsto manje plastičnih kesa, i to bez posebnih administrativnih mera, što znači da građani mogu sami da menjaju svoje navike i ponašanje, samo im treba pružiti priliku,“ ukazao je Trivan.

Za očuvanje vrednosti koje Srbija poseduje ključno je pitanje kako se prema tom bogatstvu odnosimo, a primer aktivnog delovanja ka menjanju svog okruženja na bolje je „Mikser festival“ kao svojevrsni ekološki i kulturni fenomen. U osnovi svega je ljubav prema zemlji i državi, zaključio je, jer samo uz ljubav koja povezuje ljude i svetove možemo negde stići.

U saopštenju se dodaje da je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici na otvaranju naglasio da je koncept cirkularne ekonomije sastavni deo evropskog ekonomskog sistema i evropskih ciljeva održivog razvoja, i predstavlja značajan prostor za inovacije.

„Evropska unija podržava Srbiju u njenom napretku ka održivim oblicima privređivanja i uspostavljanju sistema cirkularne ekonomije“, naglasio je Fabrici.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Fransin Pikap, istakla je da cirkularna ekonomija podrazumeva značajna pomeranja, ne samo u ekonomiji, nego i u kulturi. Ona je ukazala da zagađenje nema granice, ono je globalno, i zato bi svi trebalo da preduzimamo akcije kako bi povratili ekološki balans.

Kreativna direktorka „Mikser festivala“ Maja Lalić pozvala je na zajedničku izgradnju, ne samo cirkularne ekonomije, već i cirkularne kulture, i najavila da će zaključci „Šift“ konferencije biti upućeni Ministarstvu kao osnova i podsticaj za dalje zajedničke inicijative i akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari